Ministrul Energiei, critici dure pentru managerul CE Oltenia

Mişcare surprinzătoare vineri seara a ministrului Energiei, Andrei Gerea. Acesta s-a întâlnit la Târgu Jiu cu liderii FNME şi Univers, adică aceia care cer demisia managerului Laurenţiu Ciurel şi scot săptămânal cinci mii de mineri şi energeticieni în stradă. De vizită nu au fost anunţaţi prefectul, politicienii şi nici administraţia Complexului Energetic Oltenia. Gerea a avut critici dure la adresa echipei lui Ciurel, despre care spune că are un grad de îndeplinire a indicatorilor foarte slab, între 25% şi 50%. Nu este exclusă o demitere a Consiliului de Supraveghere, spun surse. Gerea a mai spus că organele abilitate anchetează contractul de livrare de cărbune către o firmă din Constanţa. “Nu pot să vă spun decât că a fost înaintat spre control organelor abilitate. De către minister”.

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a fost vineri seara la Târgu Jiu unde a avut o întâlnire cu sindicaliştii de la Federaţia Naţională Mine Energie (FNME) şi Federaţia Univers, la Muzeul Judeţean. Ministrul Energiei spune că la CE Oltenia sunt probleme serioase de management şi că sunt neîndepliniri serioase ale planurilor de producţie. „Rămâne problema rentabilizării companiei, care de o bună perioadă de timp înregistrează scăderi semnificative. Avem de-a face cu neîndepliniri foarte serioase ale planului de producţie, a angajamentelor, ţintelor contabile şi aşa mai departe. Vorbim aici de îndepliniri şi procentaje cuprinse între 25% şi 50%. Deci lucrurile acestea sunt de natură a ne semnala un deficit serios la nivel de management, la nivel de piaţă, a răspunderii de strategie şi atunci va trebui cu toţii să intervenim şi să luăm măsuri”, a declarat Andrei Gerea la Tele 3. 

Consiliul de Supraveghere ar fi demis de AGA

La întâlnire au fost prezenţi Constantin Mitrescu, Dan Pîrvulescu, Marin Golea, Cristian Lădaru, Constantin Creţan, Marius Ursu, Adrian Marciuc, Nelu Roşca, Petre Mămăligă şi Nicolae Bădiţă. “Întâlnirea a avut loc în baza solicitării făcută de noi prin intermediul lui Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Alfa. A fost o întâlnire de informare, am informat ministrul de situaţia economică, socială care se găseşte la CEO. Ne-a prezentat anumite puncte de vedere legate de management, iar final a rămas ca noi să-i transmitem o petiţie detaliată cu toate problemele tehnice, organizatorice, tehnologice, sindicale, de discriminare din cadrul CEO. Ne-a spus că este un management defectuos”, a spus Dan Pîrvulescu, vicepreşedintele FNME.

De asemenea, ministrul Andrei Gerea le-a spus liderilor că Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) a CE Oltenia va lua măsuri cu membrii Consiliului de Supraveghere din companie pentru neîndeplinirea indicatorilor de performanţă. Măsura impusă ar fi chiar schimbarea unor membri din Consiliu. În plus, ministrul a dat asigurări că vor fi luate măsuri dure şi împotriva managerului Laurenţiu Ciurel. “Nouă ne-a spus, chiar în termeni, că a demis Consiliul de Supraveghere. Sigur, dumnealui a mandatat AGA să demită Consiliul de Supraveghere pe situaţia economică din CEO. Dacă schimbă Consiliul de Supraveghere probabil că vor fi luate măsuri şi împotriva lui Ciurel. Nu numai Consiliul de Supraveghere e vinovat de dezastrul din CEO. Principalul vinovat e managerul general. Dar cum să-l demită Georgiana Porumbel pe Ciurel? Ne-a mai spus că sunt multe controale la CEO şi că s-au găsit nereguli, dar nu ne-a dat exemple”, a mai declarat Pîrvulescu.

Chiar Laurenţiu Ciurel a declarat anterior că Poliţia anchetează angajarea lui Constantin Rusta ca şef la IT la CEO, mimându-se un concurs. Despre Rusta se ştia că este cumnatul lui Ion Călinoiu, dar se pare că este verişor cu soţia preşedintelui Consiliului Judeţean Gorj. Ciurel a mai spus că sunt şapte instituţii care verifică celebrul contract de vânzare de cărbune la sârbi printr-o firmă de apartament.

Vizita lui Gerea a tulburat apele la CEO şi PSD

Cert este că această întâlnire a dat bătăi de cap politicienilor şi conducerii CE Oltenia, care nu au ştiut de prezenţa lui Gerea la Târgu Jiu. Potrivit unor surse, telefoanele au sunat continuu după apariţia ştirii pe ediţia electronică a ziarului Pandurul. Nici măcar prefectul de Gorj, Alin Văcaru, nu a fost informat. Marea problemă este însă că ministrul a stat de vorbă cu sindicaliştii pe care administraţia a încercat să-i îndepărteze. Gerea a venit la Târgu Jiu, spun surse, la solicitarea lui Victor Ponta, care este afectat politic de ceea ce se întâmplă la Gorj. La ultimul miting minerii au strigat “să vină Ponta”. În plus, spun aceleaşi surse, amenda pe care a luat-o Laurenţiu Ciurel de la Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării (CNCD) a pus capac. Şi CE Oltenia a fost amendat cu 2.000 de lei pentru că doar o parte din liderii de sindicat au primit prime în 2013, iar acum conducerea a făcut acelaşi lucru: a dat 100 de lei prime de 8 martie doar unei părţi din salariate.

Nici colegii lui Andrei Gerea de la PLR Gorj nu au ştiut că ministrul ajunge la Târgu Jiu. „Probabil s-a vrut foarte mult echilibru şi s-a considerat că întâlnirea nu s-ar fi desfăşurat echilibrat în cazul în care s-ar fi ştiut de aceasta”, a declarat Radu Angheloiu, preşedinte PLR Gorj.

“Ştiţi cine e în control acum la CEO? Curtea de Conturi Târgu Jiu, Curtea de Conturi Bucureşti, Curtea de Conturi Craiova, Finanţe Gorj, Auditul Financiar Bucureşti, Corpul de control al ministrului şi Poliţia”

Laurenţiu Ciurel, director general al CEO

Vizualizări: 201

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: