CE Oltenia a cerut intrarea în insolvenţă a UATAA Motru

Uzina de Termoficare de la Motru se află într-o situaţie delicată, asta după ce administraţia CE Oltenia a cerut insolvenţa unităţii. Conducerea uzinei a contestat acţiunea companiei energetice şi caută soluţii pentru achitarea facturilor restante. Chiar dacă uzina se află în impas, motrenii nu au probleme cu agentul termic sau cu apa caldă, activitatea unităţii fiind una normală.

CE Oltenia a cerut insolvenţa Uzinei de Agent Termic şi Alimentare cu Apă (UATAA) Motru la Tribunalul Gorj chiar de Dragobete, pe 24 februarie. Faptul că uzina înregistrează datorii la compania energetică nu este o chestiune de actualitate, însă de această dată CE Oltenia fost practic constrânsă să facă demersul în instanţă pentru recuperarea debitelor, asta după ce Curtea de Conturi a făcut un control şi a cerut administraţiei să ia măsuri urgente, nu doar faţă de UATAA Motru, ci faţă de toate CET-urile de la care are de recuperat bani.

Oricum conducerea uzinei a început din luna ianuarie să mai reducă din datorii, făcând chiar şi plăţi zilnice către complex, în baza unei eşalonări. Aceste probleme nu ar fi dacă asociaţiile de proprietari s-ar implica mai mult în recuperarea datoriilor pe care locatarii, beneficiarii de agent termic şi apă caldă, le înregistrează, mulţi dintre ei fiind salariaţi ai CE Oltenia. “Este clar că SC UATAA trebuie să plătească aceste datorii către complexul energetic. Mai mult, UATAA are de recuperat peste 20 de milioane de lei, deci în mod normal n-ar fi probleme ca societatea să-şi plătească datoriile către Complexul Energetic dacă se poate sensibiliza populaţia sau să se ia măsuri în aşa fel încât populaţia să-şi plătească datoriile”, a declarat Dorin Hanu, primarul municipiului Motru, precizând că 5 milioane de lei are de recuperat UATAA numai de la salariaţii CE Oltenia. Edilul a mai spus că nu este pentru prima dată când uzina este într-o astfel de situaţie, ci a treia oară, şi că nu trebuie să se creeze panică pentru că de fiecare dată s-a găsit o soluţie pentru a nu se ajunge la faliment.

Directorul uzinei, Eugen Corcoaţă, a spus că a depus o contestaţie la acţiunea CE Oltenia şi că face eforturi pentru a reduce cât mai mult din datoriile faţă de companie pentru cărbunele livrat de la cele două cariere din zonă, şi că speră ca până în vară să beneficieze de sprijin şi din partea statului. 

UATAA plăteşte cărbunele în avans pentru luna martie

Cărbunele livrat de CE Oltenia către uzină pentru luna martie trebuie plătit în avans. Este vorba de combustibil în valoare de 700.000 lei. Consiliul de Supraveghere al complexului a impus acest lucru. “Nouă şi Severinului ni se dă cărbune doar dacă mai plătim în avans. Aşteptăm facturile proforme astfel încât să virăm banii ca să achiziţionăm cărbunele şi funcţionarea va decurge fără probleme până la sfârşitul lunii martie, exact cât este sezonul de încălzire conform legii. Avem posibilitatea să achităm în avans pentru că funcţionarea a fost una de excepţie, în perioada de iarnă am reuşit să strângem bani să plătim şi la Finanţe, şi cărbune. Problema cea mai mare pe care o avem este imposibilitatea de a recupera în totalitate debitul populaţiei. Asociaţiile ne-ar putea ajuta”, a declarat Eugen Corcoaţă, directorul UATAA Motru. 

Vizualizări: 189

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: