Ministrul Gerea a răspuns obraznic la problemele din energie

Camera Deputaţilor a dezbătut ieri aproape trei ore moţiunea depusă de PNL pe minerit şi energie. Deşi subiectul este extrem de important, iar dezbaterea din Parlament trebuia să aducă soluţii, ministrul Andrei Gerea a avut o atitudine arogantă şi nu a oferit răspunsuri. În sală, pesediştii s-au isterizat şi au transformat totul într-un circ politic. Zâmbetul i-a dispărut spre final lui Gerea, care a fost altoit şi de colegii din alianţă care au spus că se aşteptau la mai mult de la el.

Moţiunea simplă pe minerit a fost dezbătută ieri în Parlamentul României, iar astăzi va fi votul final. Ministrul Andrei Gerea nu a avut răspunsuri, a vorbit la mişto şi cu tupeu. Liberalii au cerut implementarea OUG 109/2011 privind guvernanţa corporatistă, în spiritul şi litera acesteia, elaborarea strategiei energetice şi măsuri concrete pentru eliminarea clientelismului politic. Au vorbit despre această moţiune liderul deputaţilor PNL, Ludovic Orban, deputatul Lucian Bode, deputatul de Hunedoara Bogdan Ţimpău, fostul ministru PSD de la energie Constantin Niţă, deputatul de Gorj Niculina Mocioi şi bineînţeles actualul ministru al energiei Andrei Gerea. Au luat cuvântul şi parlamentari PSD şi PC din Hunedoara, dar niciunul de la PSD Gorj.

Gerea nu a avut răspunsuri, dar a avut tupeu

Deşi au fost puse mai multe întrebări legate de CE Oltenia, CE Hunedoara sau Compania Naţională a Uraniului, ministrul Andrei Gerea a făcut politică, a vorbit şmechereşte, a jignit şi a uitat să răspundă. În discursul său a arătat că are o problemă cu fostul coleg de la PNL Ludovic Orban, căruia i s-a adresat în câteva rânduri. Andrei Gerea a plecat din vechiul PNL, alături de Călin Popescu Tăriceanu direct în Guvernul PSD Victor Ponta. „Încerc să găsesc aspecte şi puncte din cadrul moţiuni la care să vă dau răspuns“ sau „Tot încerc să caut şi să găsesc rostul acestei moţiuni. Nu înţeleg care e rostul prezenţei noastre în Parlament azi“, au fost fraze pe care le-a rostit obsesiv ministrul Gerea. El a atacat Opoziţia şi nu a oferit răspunsuri.

Liberalul Orban i-a dat o replică tăioasă. „Trebuie să le cereţi scuze celor care lucrează în Gorj şi Hunedoara şi care în momentul de faţă, din cauza în managementul falimentar al oamenilor dvs., sunt în pragul de a-şi pierde locurile de muncă. Nu ar trebui să veniţi aici să ne certaţi pe noi, Opoziţia. Trebuie să daţi seamă pentru activitatea dvs., nu să veniţi să înjuraţi parlamentarii care depun o moţiune, trebuie să rezolvaţi problemele. Nu am întâlnit un singur răspuns, nici legat de demiterea lui Ciurel, care a dus compania de pe profit pe pierderi, nici pentru contractul cu Serbia, nici pentru oamenii din Valea Jiului. Am întâlnit numai tupeu, neobrăzare şi minciuni la adresa parlamentarilor. Nici un ministru nu şi-a permis să trateze cu o asemenea aroganţă parlamentul“, a spus Orban.

Deputaţii PSD au tăcut, Niţă s-a „răcorit“

Nici un deputat PSD de Gorj nu a vorbit, iar Gerea a fost chiar criticat de unii colegi de alianţă. Fostul ministru al energiei Constantin Niţă a vorbit despre proiectele pe care le-a lăsat la minister, proiecte cum „nu au mai fost vreodată în acest sector”. El i-a reproşat actualului ministru Gerea că nu continuă proiectele pe energie cu bani din China. „Trebuie mai multă implicare“, a spus el.

Un alt deputat al PSD a spus că se aştepta să fie o prezentare mai serioasă a lui Gerea pe acest domeniu. Ministrul a încercat să se apere şi a spus că a venit la Târgu Jiu. „Trei ani de zile nu a fost nicio problemă. A trebuit să iasă nişte sindicalişti să protesteze ca să vă aduceţi aminte de minerit“, a spus Gerea. A comentat şi solicitarea de demitere a lui Laurenţiu Ciurel: „Vom vedea cât de bun sau rău a fost domnul Ciurel. (...) Domnul Ciurel a fost selectat de firma germană Kienbaum, angajată prin licitaţie în 2011 de guvernul PDL. Consiliul de Supraveghere nu a avut nimic de spus la adresa managerului Ciurel. E treaba noului Consiliu să ia măsurile necesare dacă vor considera de cuviinţă“. De menţionat ar fi că PSD l-a numit pe Laurenţiu Ciurel în 2012 director la Rovinari, iar în câteva luni a fost selectat manager privat. Şi nu este unicul caz: Daniel Antonie, consilier PSD, devenit director pe minerit şi reconfirmat prin concurs pe 109. Iar Consiliul de Supraveghere a fost demis exact când a vrut să-l demită pe Ciurel.

Vizualizări: 134

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: