Minprest se reorientează: Ne gândim la o fermă de gâște

Minprest caută soluții să nu mai depindă doar de banii ce vin de la Complexul Energetic Oltenia. Deși prestează servicii pentru companie, oficialii societății se gândesc să se reprofileze spre zootehnie. Au în plan deja înființarea unui depozit de colectare a lânii și se gândesc și la o fermă de gâște, pentru că există doar una la nivel național.

Depozitul pentru colectarea lânii ar putea fi ridicat în colaborare cu câteva primării din județul Gorj. Banii ar putea veni din Grupul de Acțiune Locală ori de la Ministerul Dezvoltării. Discuții în acest sens vor fi purtate la București de directorul Minprest, Gabriel Giorgi.

Ideea de a crea un astfel de depozit i-a venit după ce a văzut că lâna este căutată, însă, nevalorificată, ajunge la gunoi în cantități uriașe: „Suntem în pregătire să realizăm un depozit de colectare a lânii. Am avut discuții cu Ministerul Agriculturii. Încercăm să atragem fonduri europene. Suntem în discuții cu câteva UAT-uri, cu Dragotești, Runcu, să vedem unde putem să amplasăm acest depozit și nu vrem să ne limităm doar la a colecta lână. Vrem să mergem și pe procesarea mai departe. Să o ducem până la nivel de semifabricat sau până la produs finit. Se pune accent pe panourile izolatoare care sunt foarte solicitate în nordul Europei. Tot ce colectăm ar merge mai departe spre export”.

Peste ceva timp, societatea prestatoare de servicii pentru CEO ar putea să se ocupe și de creșterea păsărilor. Giorgi a mai explicat, la Radio Accent, că a fost pusă în discuție și înființarea unei ferme de gâște căutate pentru puf, ouă și carne. „Este o sursă foarte bună de venit, dar doar trebuie să implementăm cum trebuie această investiție și să putem, de anul viitor, să începem deja să colectăm. Nu avem calcule încă. Suntem la nivel de discuții. La modul informal, avem nevoie de presă, de spațiu de depozitare și, mai departe, va fi un proiect astfel încât să beneficiem prin GAL, dacă nu pe Ministerul Dezvoltării să venim cu o cofinanțare. O să mergem la Minister să discutăm aceste probleme. Nu vrem să ne limităm aici. Trebuie să înnoim parcul PSI și acolo este o investiție costisitoare. Ne gândim să ne dezvoltăm mai mult și pe partea zootehnică. O fermă de gâște nu există. E doar una în țară. Puful de gâscă este foarte căutat. Toate sunt la nivel de analize”, a mai spus Giorgi.

Vizualizări: 2,412

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: