Miruță (USR): În spațiul public există mult fum

Votul pentru aprobarea legii privind reducerea vârstei de pensionare pentru minerii din cadrul CE Oltenia a creat mai multe reacții în spațiul public. În timp ce unii susțin că, dacă această legea va fi aplicată, compania energetică se va închide, alții cred că vine în sprijinul angajaților, fiind vorba despre cei care au muncit în producție.

Deputatul USR, Radu Mirută, spune că persoanele care au 25 de ani vechime și 30 de ani de contribuție pot pleca la pensie la 52 de ani. Parlamentarul a mai afirmat faptul că nu trebuie să fie achitate contribuțiile retroactiv.

”Proiectul de lege prevede ca persoanele care au 25 de ani vechime în producție și 30 de ani de contributivitate, care lucrează în centralele producătoare de energie pe bază de cărbune, să poată pleca la pensie la 52 de ani. Nu trebuie să fie plătite contribuțiile din urmă. De aceste beneficii vor avea parte imediat după publicarea în Monitorul Oficial. Există în spațiul public foarte mult fum. A fost o victorie răsunătoare, iar unii sunt bucuroși și alții triști”, a spus Radu Miruță.

Acesta explică și în ce condiții pot ieși minerii la pensie. ”De exemplu, dacă cineva are 15 ani de muncă în condiții normale și 14 ani în condiții deosebite, dar și un an in condiții speciale, va lua o pensie proporțională contribuțiilor anilor lucrați. Cei care nu îndeplinesc vârsta de pensionare la momentul în care legea intră în vigoare, din acel moment ei vor beneficia de contribuții asociate grupei 1 de muncă în condiții speciale. De exemplu, dacă legea intră în vigoare acum și sunt persoane care mai au 4 ani de muncă, ei vor lua o pensie mai mare, mai  ales că pentru ei s-au plătit contribuții mai mari”, a mai declarat parlamentarul.  

Miruță mai declară faptul că pensionarea nu este o soluție ideală, însă nu există altă alternativă. ”Pensionarea acestor oameni nu este o soluție ideală, dar în contextul județului Gorj este singura activitate rațională, atunci când acești oameni rămân fără absolut nimic. A fost un traseu destul de complicat al acestei legi, însă ar fi fost mult mai ușor dacă la acest proiect de lege se implicau și parlamentarii de Gorj.  Mulți dintre ei s-au implicat ca acest lucru să nu se întâmple. Acest proiect este unul viabil și este un mare succes pentru oameni”, a mai declarat Miruță.

Vizualizări: 1,392

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: