Mischie, condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare

Magistraţii hunedoreni au pronunţat ieri sentinţa în dosarul "Drumurile", dosar în care decizia lor era aşteptată de trei termene. Nicolae Mischie a aflat acum că s-a mai ales cu o pedeapsă de trei ani şi jumătate, aceasta nefiind singura lui condamnare la închisoare, niciuna dintre sentinţe nefiind însă definitive.

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, Nicolae Mischie, nu îşi punea prea mari speranţe în decizia pe care urmau să o ia magistraţii hunedoreni în privinţa sa, motiv pentru care nici nu s-a dus ieri la Deva. Politicianul care la începutul deceniului conducea judeţul cu o mână forte a rămas ieri acasă, la Godineşti, aşteptând să afle eventual de la ziarişti care îi este sentinţa. El a fost condamnat ieri de Judecătoria Deva, la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu, instigare la fals intelectual, instigare la fals material şi pentru efectuarea de lucrări de reparare fără autorizaţie de construcţie.

Magistraţii de la Judecătoria Deva l-au condamnat, luni, pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, Nicolae Mischie, în total, la cinci ani şi patru luni de închisoare, din care, prin contopirea pedepselor, are de efectuat trei ani şi jumătate de închisoare, pentru abuz în serviciu, instigare la fals intelectual şi instigare la fals material şi pentru efectuarea de lucrări de reparare fără autorizaţie de construcţie a clădirilor reprezentând monumente istorice. Decizia nu este una definitivă, fostul preşedinte putând să facă recurs în următoarele zece zile, lucru care cu siguranţă se va şi întâmpla.

"Nicolae Mischie a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, la alte zece luni de închisoare pentru instigare la fals intelectual, la încă şase luni de închisoare pentru instigare la fals material şi la un an de închisoare pentru efectuarea de lucrări de reparare fără autorizaţie de construcţie a clădirilor reprezentând monumente istorice. Judecătorul a decis contopirea pedepselor şi are de efectuat cea mai mare pedepsă, adică trei ani de închisoare la care se adaugă un spor pedepsă de şase luni. Sentinţa poate fi atacată în termen de zece zile", a declarat, ieri, judecătorul Cornelia Filimon, magistratul fiind purtătorul de cuvânt al instanţei devene. Potrivit acesteia, cealaltă persoană trimisă în judecată în acelaşi dosar, Relu Ştefănoiu, patronul firmei Senaco, a fost achitată.

Mischie se declară "dezgustat" de sentinţa magistraţilor

La Godineşti vestea nu a picat tocmai bine, dar nici nu l-a deranjat foarte mult pe fostul şef al Consiliului Judeţean. Mischie ştie că procesele sale vor mai dura ani de zile, trecerea pragului de 60 de ani ajutându-l, de asemenea, ca, la final, să obţină o reducere a pedepsei datorită vârstei înaintate pe care o va avea, dacă deciziile rămân neschimbate. Până la ziua în care Michie va ajunge să ispăşească vreo pedeapsă va mai curge multă apă pe Jiu, deocamdată acesta limitându-se să constate că doar lui Relu Ştefănoiu i s-ar fi făcut dreptate.

"Achitarea lui Ştefănoiu (Relu Ştefănoiu, patronul firmei Senaco-n.r.) este singurul lucru normal din acest dosar. Pe mine este normal că m-au condamnat pentru că m-au reţinut cinci zile atunci în 2005 şi nu aveau cum să-mi dea achitare acum pentru că era grav pentru judecători. Sunt dezgustat, am un gust amar de cum văd că se face justiţia în România. Eu nu am semnat niciun act în acest dosar, nu am fost şef la nicio comisie de recepţie şi ei mă găsesc vinovat pe mine. Cei din justiţie îşi permit să încalce legea şi să dea asemenea sentinţe pentru că de asta sunt plătiţi cu salarii mari, ca să le facă jocurile unora", a declarat fostul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Gorj.

Mai sunt şi alte condamnări

Tot instanţa de la Deva este şi cea care l-a condamnat pe Nicolae Mischie la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, într-un dosar privind modul în care a adus în ţară două autoturisme, sentinţa nefiind definitivă. Sentinţa vizează un dosar în care Mischie a fost cercetat pentru felul în care şi-a adus în ţară două autoturisme pe firma sa şi a soţiei sale.  Conform rechizitoriului întocmit de procurori, maşinile nu au fost declarate la vamă, iar firma a fost înfiinţată ulterior într-o zonă defavorizată, la Mătăsari, cu sediul într-o garsonieră în care era, de fapt, un depozit de cărbuni. Potrivit anchetatorilor, Mischie a obţinut certificat de investitor în zona defavorizată în aceeaşi zi în care l-a şi solicitat, angajându-se să creeze zece noi locuri de muncă, lucru care nu s-a întâmplat.

Ulterior, folosind actele firmei Smanic SRL, a refăcut documentele de provenienţă a maşinilor, fiind scutit de plata unor taxe estimate de anchetatori la 120 de milioane de lei vechi. Iniţial, Nicolae Mischie a fost acuzat de contrabandă cu maşini, fals şi uz de fals, însă pe parcursul procesului de la Deva procurorul de caz a cerut judecarea acestuia pentru înşelăciune în formă continuată şi fals în declaraţii. Instanţa de judecată i-a aplicat lui Mischie o pedeapsă de trei ani pentru înşelăciune, minimul prevăzut de lege, şi un an pentru acuzaţia de fals, în condiţiile în care pedeapsa maximă era de doi ani sau de amendă penală. În plus, fostul politician are şase ani "termen de încercare", acesta riscând să fie încarcerat dacă în perioada respectivă primeşte alte condamnări sau săvârşeşte alte ilegalităţi.

Nicolae Mischie mai are o condamnare definitivă de un an cu suspendare pentru contrabandă cu arme, într-un alt dosar acesta primind şi o condamnare de patru ani, sentinţa nefiind definitivă. Procesul respectiv este unul de corupţie şi se judecă la Curtea de Apel Timişoara, după ce Mischie a cerut strămutarea acestuia. Dosarul vizează felul în care o firmă de construcţii i-a modernizat politicianului casele sale din Gorj, Mischie fiind obligat să plătească 450.000 de lei despăgubiri către omul de afaceri Clement Mocanu, denunţătorul său la DNA.

Vizualizări: 76

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: