Misterele ministerelor

Citesc lista cu miniștrii și ministerele din noul guvern Ponta și mă ia cu tremurat. De râs, de frică, de nervi, de scârbă? N-aș putea spune. Cred că toate la un loc. Nu că Boc ar fi avut niște nume fără pată pe vremea lui, dar USL-ul pur și simplu numește la ministere oameni care sunt direct interesați să fure din zonele respective sau, cel puțin, să-și protejeze furturile anterioare (vezi numirea lui Voiculescu la Agricultură). Țin prea mult la sănătatea mea mentală ca să mă apuc să-i citesc și pe secretarii de stat. Îl știu doar pe Voinea, independentul (sanchi!) de la Finanțe. Asta înseamnă, mai pe scurt, că Finanțele sunt ale Antenei 3.

Dacă despre interese am stabilit cum stă treaba, să ne uităm la competențe. Gabi Oprea nu are portofoliu, e drept, dar e totuși vicepremier. Vorba unui coleg, eu ăstuia nu i-aș da să conducă nici un chioșc de ziare, darămite să-l însărcinez în a-mi da sfaturi legate de siguranța națională. L-ați văzut vreodată? L-ați auzit vorbind? Ei, da! În tontălăul ăla mi-aș pune toată încrederea în caz de război! Pare genul săritor, care dacă s-ar strica ceva în unitate ar scoate cuiul de la grenadă ca să repare daunele.

După ministerele cu interese și alea cu incompetențe, urmează ministerele de fațadă. Decupate parcă din 1984-ul lui Orwell, create aiurea doar ca să fie și niște prieteni de-ai lui Ponta miniștri. Amuzantului ăla de Șova i s-a făcut un Minister al Marilor Proiecte, sau așa ceva. Sună frumos, nu? Să ne amintim de ministerele din dictatura distopică a lui Orwell: Ministerul Adevărului (ăsta ar putea fi condus de premier însuși, având în vedere înclinațiile dumnealui), Ministerul Abundenței (ăsta i s-a dat deja pe mână lui Felix, tocmai am aflat de la Antena 3 că preluarea portofoliului la Agricultură de către PC a dus la o refacere spectaculoasă a prognozelor meteo pentru următorul an), Ministerul Păcii (în carte, acest minister se ocupa cu războiul, pentru că ”Războiul este pace”, deci am putea să-l numim aici pe Mircea Badea însuși) și, desigur, Ministerul Iubirii, care ar putea fi condus până la adânci bătrâneți de Cătălina Ștefănescu și Liviu Dragnea, în tandem. Ce spuneți? Că lui Dragnea i s-a dat deja un minister? Care, dom'le? Te pomenești că, la câți morți a convins să vină la vot, i l-au dat pe ăla de Eterne?

Vizualizări: 178

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: