Mita la bacalaureat, de la 100 de lei la 600 de euro!

Peste o sută de elevi de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" au dat câte 100 de lei înaintea probelor scrise de la bac, sub forma unor cheltuieli de protocol, suma strânsă fiind de peste 10.000 de lei, a declarat avocatul fostei directoare a liceului. Directoarea liceului a fost reţinută, iar între timp elevii au început să povestească ce au primit în schimbul banilor. Cu toate acestea, ministrul Educaţiei nu vede nicio fraudă.

Potrivit avocatului, fosta directoare a Liceului "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală, Costica Vărzaru, a dat o declaraţie substanţială în faţa anchetatorilor, în care a avut o atitudine de recunoaştere parţială a acuzaţiei care i se aduce.

Acesta nu a dorit să ofere alte detalii referitor la declaraţia clientei sale, dar a arătat că peste o sută de elevi au dat câte 100 de lei, sub pretextul strângerii unui fond de protocol pentru comisia de examen. Avocatul a precizat că un candidat a dat 600 de euro, însă acesta a fost un caz izolat, sumele date de ceilalţi fiind mult mai mici, respectiv de câte o sută de lei.

În urma percheziţiei făcute la locuinţa Costicăi Vărzaru, au fost ridicate diverse cadouri, bunuri şi sume de bani, însă acestea nu pot trezi suspiciuni, întrucât au valori reduse, a adăugat avocatul.

Ministrul spune că nu e fraudă

În acelaşi timp, ministrul Educaţiei Remus Pricopie, a ieşit public şi a spus că nu sunt suspiciuni de fraudă.  „Eu cred că o astfel de ipoteză este extrem de gravă şi ea trebuie clarificată din start.  Nu există absolut niciun indiciu ca proba de ieri  să fie anulată. Proba s-a desfăşurat în bune condiţii în majoritatea centrelor de examen. La nivel naţional există 583 de centre, din trei acestea un singur centru, respectiv cel de la ”Dimitrie Bolintineanu”, a avut probleme extrem de grave, motiv pentru care a trebuit să intervină nu doar Ministerul Educaţiei, ci a trebuit să intervină instituţiile statului, după cum aţi observat”, a spus Remus Pricopie.

MĂRTURII

Elevii au povestit că: "La proba orala, directoarea stătea mereu în clasă. La sfârşit, daca nu te mulţumea nota de pe carneţel, o modifica ea fără nicio problemă", a povestit unul dintre foştii elevi, sub protecţia anonimatului.

Proba scrisa se transforma doar intr-un exerciţiu de caligrafie. "După ce se aflau subiectele, erau rezolvate, iar răspunsurile erau scoase la imprimanta si împărţite tuturor. Profesorul de religie era cel care venea la fiecare dintre noi". Cei care nu voiau sa colaboreze erau rapid înlocuiţi

Vizualizări: 146

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: