Mitrescu: CE Oltenia s-ar putea alege cu mii de procese

Contractul colectiv al salariaţilor CE Oltenia care provin din fosta CE Rovinari este valabil până la 31 martie, în timp ce celelalte trei au expirat la 31 decembrie. Pe cale de consecinţă, contractul colectiv al celor de la Rovinari este acum valabil pentru toţi salariaţii din CEO, după cum susţine liderul sindical Constantin Mitrescu, care invocă prevederile Legii nr. 67/2006  privind protecţia drepturilor salariaţilor în cazul transferului întreprinderii, al unităţii sau al unor părţi ale acestora.

Reporter: Domnule Mitrescu, am văzut în ultima lună tot felul de contradicții între sindicate și administrație, sunteți departe de a ajunge la un acord, iar contractele de muncă nu mai sunt valabile. O să semnați noul contract?

Constantin Mitrescu: Sunt câteva lucruri de spus legat de acest contract. Administrația trebuie să înțeleagă că nu vom accepta nici un fel de reducere din drepturile pe care le avem deja și atunci o să semnăm. Cred că administrația nu știe în ce se bagă pentru că ar putea urma mii de procese împotriva companiei. Conducerea CEO trebuie să citească Legea 67/2006  privind protecţia drepturilor salariaţilor în cazul transferului întreprinderii, al unităţii sau al unor părţi ale acestora, cum este cazul CEO. Deci, atunci când s-a făcut fuziunea, CEO a preluat toți salariații fiind cesionar, iar CE Rovinari, de exemplu, a fost cedent. Este un articol ce spune că dacă autonomia companiei este afectată, așa cum s-a întâmplat la cele patru companii, rămâne valabil contractul de muncă cel mai favorabil angajaților. La momentul acesta vreau să spun că angajații de la Rovinari au contract de muncă pentru că expiră la 31 martie.

Rep.: Spuneți că toți salariații CEO beneficiază de prevederile contractului de muncă de la Rovinari?

C.M.: În momentul acesta, potrivit legii, contractul de la Rovinari este singurul valabil și se aplică tuturor angajaților.

Rep.: Este și cel mai favorabil?

C.M.: Spun unii că cel de la Turceni este cel mai favorabil, dar nu este așa. Rovinari are cel mai bun contract, dar nu mai intru în detalii acum.

Rep.: Și atunci, în această lună de exemplu, salariații de la fosta SNLO sunt plătiți după contractul pe care l-au avut sau după cel de la Rovinari?

C.M.: Contractele individuale de muncă nu pot avea prevederi care să stabilească drepturi la un nivel inferior celor din contractul colectiv. Oamenii trebuie să-și primească drepturile. Deci, dacă un miner face acțiune în instanță și solicită aceste drepturi va câștiga. Și după el alte mii. Înseamnă mii de procese pentru companie.

Rep.: Deci aveți căi de atac?

C.M.: Contractul de muncă este valabil până la 31 martie. Este în vigoare. Dacă nu ne înțelegem, în sensul să nu taie nimic, atunci o să urmăm pașii legali. Se ajunge, potrivit noii legi la declanșsarea unui conflict colectiv de muncă, de drepturi, apoi urmează conciliere cu Ministerul Muncii, dacă nici atunci nu ne sunt respectate doleanțele mergem până la grevă de avertisment, și așa mai departe.

"În situaţia în care, în urma transferului, întreprinderea, unitatea sau părţi ale acestora nu îşi păstrează autonomia, iar contractul colectiv de muncă aplicabil la nivelul cesionarului este mai favorabil, salariaţilor transferaţi li se va aplica contractul colectiv de muncă mai favorabil",

Sursa: Legea 67/2006

Vizualizări: 175

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: