Mitrescu, despre concluzia întâlnirii cu Dăncilă: Fără mix nu se poate

Mai mulți lideri sindicali au fost prezenți sâmbătă la întâlnirea care a avut loc la termocentrala din Rovinari cu premierul Viorica Dăncilă și alți reprezentanți ai guvernului. Președintele Sindicatului Energia Rovinari, Constantin Mitrescu, a spus că una din concluziile întâlnirii a fost că fără realizarea unui mix energetic nu se va schimba nimic în bine.

Mitrescu spune că le-a prezentat celor de la guvern un calcul simplu. Pierderea pe anul trecut, estimată în bugetul rectificat la 975 de milioane de lei, a fost mai mare decât fondul de salarii pentru cei 13.000 de angajați, cu tot cu prime și cu contribuțiile la stat. “Cu alte cuvinte, dacă munceam toți și nu luam niciun fel de salariu, munceam pentru fondul Omenia, compania asta era tot pe pierdere”, a spus Mitrescu.

Liderul sindical spune că doar mixul energetic poate salva compania și că Dăncilă a spus că este o soluție luată în calcul, dar care ar presupune răscumpărarea acțiunilor de la Fondul Proprietate, care s-ar opune unei astfel de soluții.

Constantin Mitrescu a vorbit și de media de vârstă foarte înaintată. “La noi media de vârstă este de 50 de ani, ori trebuie să fie un echilibru între vigoare și experiență, adică între angajații de 18 ani și cei trecuți de 50. La noi munca este grea, iar salariații sunt mai puțini”, a spus Mitrescu, care i-a explicat premierului că salariile au ajuns în medie la 2.700 de lei net, dar este puțin câtă vreme un brancardier are peste 4.000.

Președintele Sindicatului Energia a menționat că secretarul de stat Vișan a spus că se încearcă obținerea aprobării Uniunii Europene pentru un ajutor de stat, explicând că există reglementări în cazul în care este invocată independența energetică. “Vă dați seama că fără ajutor nu avem nicio șansă. Noi producem la Rovinari un megawatt cu 140 de lei, la care se adaugă încă pe atât costul certificatului. Pe intervalul de noapte, prețul megawattului nu acoperă nici măcar certificatul, ori noi nu putem să oprim noaptea termocentrala”, a mai spus Mitrescu.

Vizualizări: 4,187

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: