Mesajul lui Mitrescu pentru Dăncilă: În doi ani se va termina

Liderii de sindicat din Complexul Energetic Oltenia își spun speranțe în vizita pe care premierul Viorica Dăncilă o va face sâmbătă la termocentrala din Rovinari, chiar dacă este o perioadă de campanie electorală și riscă să se aleagă numai cu promisiuni. “În mandatul acesta de doi ani sau cât mai are doamna Dăncilă trebuie neapărat făcut ceva, altfel spunem adio energiei pe cărbune. Noi producem cu 40 de euro fiecare MWh, dar pe lângă ăștia mai plătim 28 de euro certificatul de carbon. Energia în piață este doar 48 de euro. Deci noi nu putem vinde cu mai mult de 48 de euro și producem cu tot cu certificat la 68 de euro. Nu se poate așa ceva, vom fi tot pe pierdere și în doi ani se va termina. Se va închide dacă nu se iau măsuri urgente”, a spus președintele Sindicatului Energia Rovinari, Constantin Mitrescu, la Radio Infinit.

Complexul Energetic Oltenia a avut pierderi de ordinul sutelor de milioane de euro în 2018 și tot sute de milioane de euro a dat pe certificatele de carbon, o taxă impusă marilor poluatori. Mitrescu spune că, în aceste condiții, soluția nu mai ține de management, ci de politici guvernamentale. “Complexul Energetic Oltenia și termocentrala din Rovinari, tot ceea ce înseamnă energie pe cărbune în țara asta, nu știu dacă mai depind de management, cât depind de guvern, de Ministerul Energiei, să facă ceva. Sunt atâtea soluții, să reorganizeze producătorii într-un mix energetic sau să plătească rezerva de capacitate, pentru că în momentul de față cărbunele este compromis. Dacă nu se iau măsuri urgente, energia pe căbune este compromisă. În doi ani deja este târziu”, a spus liderul sindical.

Costul certificatelor de carbon este doar una dintre problemele grave ale companiei. Lipsa fronturilor de lucru ar putea duce la închiderea unor cariere miniere, dacă procedurile de expropriere și de defrișare nu vor fi urgentate.

Vizualizări: 3,640

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: