Mituța (PLUS): Votul împotriva acordului pentru BREXIT creează haos

Alin Mituța, candidat la Alianței 2020 USR PLUS la alegerile europarlamentare, cere Guvernului României să prezinte de urgență un plan de contingență referitor la ambele scenarii posibile privind viitorul Marii Britanii în relație cu UE, având în vedere că 400.000 de români vor fi direct afectați de deciziile ce vor fi luate în zilele următoare la Londra. Parlamentul britanic a respins, marți seară, pentru a doua oară, Acordul pentru Brexit negociat de premierul Theresa May cu Uniunea Europeană.

„Votul din Parlamentul britanic împotriva acordului pentru BREXIT creează haos cu doar 17 zile înainte de termenul de 29 martie, când Marea Britanie ar trebui să părăsească Uniunea Europeană. Problema fundamentală care persistă este cea legată de impunerea unei cvasi-frontiere între restul Marii Britanii și Irlanda de Nord, o soluție care pare să fie inacceptabilă pentru Parlamentul britanic“, spune Alin Mituța, după ce planul prim-ministrului britanic Theresa May a fost respins de Camera Comunelor cu un vot covârșitor împotriva acordului pentru BREXIT: 391 împotrivă și doar 242 pentru.

„Există două soluții în acest moment: fie ceea ce numim «hard BREXIT», adică separarea brutală a Marii Britani de UE pe 29 martie fără niciun acord, fie prelungirea termenului de ieșire, prin acordul unanim al statelor membre. Având în vedere impactul negativ colosal pe care o ieșire necontrolată din UE l-ar avea, este foarte probabil să asistăm la prelungirea termenului pentru BREXIT la reuniunea Consiliului European din 21 martie“, explică Alin Mituța.

Candidatul PLUS la alegerile pentru Parlamentul European din 26 mai cere Guvernului condus de Viorica Dăncilă să prezinte de urgență ce măsuri are executivul de la București în plan în beneficiul celor peste 400.000 de români din Marea Britanie, ținând cont de cele două scenarii prezentate.

„Solicităm Guvernului României să prezinte de urgență un plan de contingență care să acopere ambele scenarii și în care să facă cunoscută, dacă există, poziția sa în acest dosar, dar mai ales cum intenționează să protejeze interesele celor peste 400.000 de români care trăiesc sau muncesc în Marea Britanie și care se află într-o situație de maximă incertitudine“, spune Alin Mituță.

Continuarea AICI.

Vizualizări: 958

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: