Mobilitate internațională Erasmus+ în Turcia

În perioada 11-15 octombrie 2021, la Salihli (Turcia), a avut loc o mobilitate internațională a proiectului "Geoparcurile ca puncte educaționale", la care au participat profesori din Turcia, Grecia, Portugalia, Spania și România. Colegiul Național "Tudor Vladimirescu" Tg-Jiu a fost reprezentat de doamna profesoară Dragotă Teodora, managerul proiectului, și de domnul profesor Zaharia Vasile.

Tema proiectului este multidisciplinară, valorificând cunoștințe de petrografie, mineralogie, paleontologie, geomorfologie, geografie, ecologie, istorie, sociologie, etnografie și artă culinară.               

Fiecare partener din proiect are în studiu un Geoparc Internațional UNESCO, colegiul nostru având Geoparcul Țara Hațegului.

Din cauza pandemiei, anul trecut am desfășurat împreună cu partenerii doar activități online. În octombrie 2021, am participat, câte doi profesori din fiecare școală, la prima mobilitate de la școala parteneră din Mersinli (Turcia), o localitate de lângă Izmir.

În prima zi, ne-am prezentat școlile din parteneriat și geoparcurile implicate în proiect și am desfășurat activități în comun la școala din Turcia. Pentru a sărbători Zilele Erasmus+, toți profesorii participanți au realizat o pictură murală cu obiectivele reprezentative din Geoparcul Internațional UNESCO Kula-Salihli. De asemenea, am plantat împreună un copac al prieteniei noastre.

Cu ocazia mobilității, am avut ocazia să vizităm vechi site-uri arheologice la Sardes, Efes, Casa Maicii Domnului de la Efes și satul Sirince, a cărui populație trăiește după un calendar mayaș.

În apropiere de localitatea Kula, am văzut vulcanul Sandal Divlit, case de oaspeți tradiționale și Defileul cu “Hornuri de Zâne” (martori de eroziune).

Am avut și plăcerea de a gusta din bucatele tradiționale, specifice regiunii, și am legat prietenii cu profesorii din țările aflate în parteneriat. Proiectele Erasmus+ creează punți de legătură și un schimb benefic de idei și experiență între școlile din Uniunea Europeană și nu numai.         

Prof. Teodora Dragotă și Vasile Zaharia

Galerie foto


Vizualizări: 721

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: