Model de "civilizație" într-o localitate din Gorj. Și-a pus cortul în centrul comunei
O situație mai puțin obișnuită și o imagine greu de imaginat pentru o Românie educată a anului 2024 vine din comuna Logrești. Aici, chiar în centrul localității, pe marginea drumului principal o familie de romi și-a amplasat un cort în care își duce traiul zilnic.
Nu sunt localnici ai comunei Logrești, ci au poposit aici de mai bine de o lună ca să-si dezvolte "business-ul". Rromii care și-au amplasat cortul, la fel că într-o șatră în comuna Logrești, nu sunt agreați de localnici, iar autoritățile de aici par să nu îi vadă, spre disperarea oamenilor.
"Nu cred că este normal ca într-o localitate care vrea să progreseze să se întâmple așa ceva. Sunt niște imagini care pătează imaginea comunei. E o mare bila neagră pentru autorități dar și o etichetă care ni se pune de cei care trec pe stradă, că sunt chiar pe marginea drumului. Autoritățile nu fac nimic. Se complac în această situație, pentru că îi văd zilnic aici și nu fac nimic. Acceptă șatra din centrul comunei”, spune un localnic.
Cei mai în vârstă își amintesc de acești romi care veneau în urmă cu zeci de aici, cu căruțele, își montau corturile și toată vară nu mai plecau din sat.
"Îmi amintesc că imediat după perioada ceaușistă și până mai târziu, romii aceștia de umblă peste tot veneau cu căruțele și stăteau pe malul Amaradia. Dădeau atacul prin grădinile oamenilor, făceau prăpăd. Acum sunt puțin dar noi trăind acele vremuri tot stăm cu frica în sân. Acum s-au mai emancipat, au venit cu duba, cică să facă și să repare cazane de țuică, dar la ce am văzut pe la televizor ne este cam teamă. Autoritățile nepăsătoare. Se fac efectiv că nu îi văd sau poate chiar stau cu acordul celor de la primărie. E rușinos", a povestit un bătrân din sat.
Cu șatra în centrul comunei, autoritățile de la Logrești au organizat și zilele comunei, unde au invitat și autoritățile județe, locale dar și interpreți de muzică populară, cu toții trecând pe lângă cortul de pe marginea drumului.