Morega s-a luat de „derbedeii” care explorează lignit

Limbajul colorat pe care l-a afişat şeful liberalilor din judeţ la sfârşitul săptămânii trecute nu i-a ocolit nici pe afaceriştii care au găsit o oportunitate din a „explora” şi „exploata” zăcămintele de cărbune, în special pe cele din zona Motru. Dan Morega nu a dat numele celor la care făcea referire, lăsându-i pe jurnalişti să le caute, el menţionând doar că vorbeşte despre nişte „derbedei”. Surse neoficiale spun Morega s-a referit la afaceristul Viorel Petcu, recunoscut pentru afacerile din minerit.

În mod normal licenţele respective nu le permit să şi exploateze resursele pe care le-ar găsi de lignit, după explorare, exploatarea fiind posibilă în baza unor autorizaţii speciale, despre care Morega spune că nu există. Firmele în cauză nu au nici dotări suficiente, de genul celor existente la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. Deputatul liberal a mers cu acuzaţiile până acolo încât i-a acuzat pe oficialii SNLO, reprezentanţi ai administraţiei, dar şi ai sindicatelor, că ar închide ochii la afacerile făcute de „derbedei”.

„La toată reclamaţia asta (n.r. – cea în baza căreia s-a dispus amânarea alegerilor din PNL Gorj) mai este asociat un derbedeu, care are licenţă de explorare şi el exploatează la greu cărbunele. Tare mi-e mirarea dacă nu o fi ciordit din milionul acela sau două de tone realizat de minerit şi negăsit la numărătoare, şi doresc să-i atrag atenţia acestui şmecher hoţ că licenţa lui nu înseamnă de exploatare şi vânzare. Dacă el îmi duce grija mie şi, chipurile, se ocupă el de mine pe linie de partid, eu îi spun foarte clar că mai puţin mă interesează partid şi mă voi ocupa de el, prin Parlament, pentru a scoate acea lege pentru a stopa hoţiile acestor nenorociţi, care, pe mână cu Condescu şi, nu exclud pe Manţog şi Burlan, ei au devenit mari vânzători de cărbune. Ei nu sunt constituiţi ca entităţi cu structuri adecvate de mină, ci au un buldozer şi câteva basculante, exploatează haotic, dau câţiva bani la nişte amărâţi de proprietari, nu redau în circuitul agricol şi încasează milioane de euro de la CET-uri şi, trebuie să verific, şi de la Turceni şi Rovinari. Ei vând milioane de tone. Aceşti nenorociţi au vrut să facă în 2008, când eram în CA la Turceni, eu nu am muşcat, am interzis, pentru că ţin la mineri, pentru că asta însemna să dea afară circa 1000 de mineri că scădea producţia la SNLO. Exploatarea lor haotică aduce un preţ de cost mai mic, vând la unităţi ale statului la preţuri mici, iar Condescu, prin omisiune, înseamnă că e părtaş la trimiterea în şomaj tehnic a minerilor, e părtaş cu aceşti îmbogăţiţi fără scrupule. ..Acel derbedeu cheltuieşte bani peste bani, mai spune că e în legătură cu unul Butnaru de la PNL central, un alt netrebnic vameş aciuit pe la mâncătorii de rahat la filiala sectorului 5, mi se pare. Nu vreau să pârjolească Gorjul”, s-a plâns Morega, care a promis o lege prin care să stopeze exploatările ilegale de cărbune.

Condescu şi Burlan nu-l iau în seamă

Deputatul Morega nu e la prima acuzaţie dură făcută la adresa liderului sindical Marin Condescu, reprezentantul minerilor spunând că de acum încolo îl va lăsa pe acesta să spună tot ce doreşte, fără ca el să îi mai dea replica. Liderul minerilor a fost „tăcut” şi atunci când Morega era şef în minerit şi energia din judeţ, sindicatele lui fiind extrem de liniştite în acea perioadă, e drept, şi pe fondul unor creşteri salariale pe care doar directorii liberali le-au putut acorda, pentru că ce a urmat apoi e deja de domeniul trecutului. „Păi Morega parcă e liberal şi trebuie să apere sectorul privat, că de asta e la partidul acesta. Ce să mai comentez eu la spusele lui, nu comentez nimic de acum încolo. Nu mai bag eu în seamă aberaţiile lui Morega”, spune Condescu.

Directorul general al SNLO, Daniel Burlan, reaminteşte şi el că a fost primul director general din minerit care a deschis încă din 2005 lupta cu privaţii care făceau concurenţă neloială Societăţii Lignitului, luptă pe care nu a mai continuat-o nimeni după schimbarea sa din funcţie. „Eu din 2005 mă manifest împotriva explorărilor, aşa că ce să mai spun, demersurile pe care le-am făcut- Oricum, eu ştiu că niciunul dintre complexurile din Gorj nu ia cărbune de la privaţi, deci discuţia nu-şi are rostul. Aceştia dau, în schimb, pe la Severin, dar acolo este o altă problemă, nu e la noi în judeţ, trebuie discutată acolo”, menţionează directorul general.

Vizualizări: 103

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: