MOSE, digul mobil care putea să apere Veneţia de inundaţii

Dezastrul produs de inundaţiile de la Veneția putea fi evitat, dacă digul mobil, a cărui construcţie a început de peste 15 ani, s-ar fi finalizat la timp. Problemele recente au aprins polemicile asupra unui sistem de protecție, numit  MOSE, gândit în anii '80, început în 2003 și care ar fi trebuit finalizat în 2014.

O complexă operă de inginerie a fost concepută pentru separarea orașului-lagună Veneţia de Marea Adriatică și avea ca scop apărarea orașului de mareele extraordinare care acum inundă periodic oraşul.

Chiar dacă lucrările au început în 2003, sub guvernul Berlusconi, Modulul Experimental Electromecanic (MOSE) nu a fost încă finalizat. În bilanțul din 2018, firma constructoare a dat un nou termen de finalizare: 31 decembrie 2021. Dar cu pagubele cauzate de nivelul-record al mareei din aceste zile, s-au aprins iar polemicile asupra întârzierilor și costurilor.  În 2014, 35 de persoane au fost arestate, printre care și primarul de atunci al orașului Veneţia. Acuzațiile au fost de spălare de bani. O parte din fondurile pentru MOSE ar fi ajuns în conturi deschise în alte țări din Europa.

Lucrarea a costat mai mult de 7 miliarde de euro și structura este compusă  din 78 de pereți mobili instalați în cele trei puncte de intrare în port: Lido, Malamocco și Chioggia. Pereții mobili hidraulici sunt așezați pe fundul mării și ar trebui să se ridice în timpul fluxului. Dacă acest sistem ar fi funcționat, el ar fi făcut față nivelul record al fluxului din aceste zile: 187 cm, pentru că este proiectat să apere orașul de un flux de până la 4 metri.

Aproximativ 3.000 de oameni sunt implicaţi în acest proiect care presupune  78 de bariere gigant care vor fi introduse în nişte cuve imense amplasate pe fundul mării. Atunci când nivelul mării va creşte, presiunea va pompa aer în bariere, care se vor ridica şi vor bloca fluxul mareelor. Odată ce pericolul a trecut, aerul va fi eliminat, iar barierele vor fi umplute cu apă şi vor coborî pe fundul mării.

În condiţiile actuale,  primarul orașului Veneția, Luigi Brugnaro, cere ajutor Guvernului: „Veneția va continua să fie inundată. Anul trecut s-a întâmplat, acum la fel, cerem Guvernului să participe și să înțeleagă la ce nivel se află organizarea MOSE, pentru că aici riscăm să nu mai putem trăi. Vom solicita intrarea în stare de calamitate”.

Oficialii oraşului Veneţia, care s-a scufundat cu 23 de centimetri în ultimul secol, au speranţa că acest proiect, denumit "Mose", va ajuta la protejarea clădirilor şi la salvarea pieţelor de inundaţii.

Vizualizări: 3,969

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: