Motive care susțin utilitatea certificatului energetic

Certificatul energetic este un document foarte important pentru cei care doresc să vândă, respectiv să cumpere sau să închirieze o locuinţă.

Documentul cuprinde informaţii cu privire la eficiența energetică a locuinţei respective, adică viitorii proprietari sau locatari pot estima costurile viitoare de întreţinere.

În consecinţă, preţul de vânzare/închiriere va fi influenţat şi el. O locuinţă eficientă din punct de vedere energetic va avea costuri de întreţinere mai mici, prin urmare, preţul de vânzare/închiriere va putea fi mai mare. Pe de altă parte, lipsa eficienţei energetice atrage după sine costuri viitoare mai mari, preţul având de suferit.

Dincolo de aceste aspecte practice, certificatul energetic este obligatoriu la încheierea contractelor de vânzare-cumpărare sau închiriere, în lipsa lui acestea supunându-se nulităţii relative şi putând fi atacate în instanţă de una din părţi sau de terţi. Certificatul de performanţă energetică are o valabilitate de 10 ani şi este eliberat de un auditor energetic atestat.

Ce informaţii cuprinde un certificat energetic
Auditorul, în urma unui calcul specific, încadrează clădirea sau unitatea de clădire într-o clasă energetică şi îi atribuie o notă energetică, de la 1-100.

Cu cât nota este mai mare, cu atâta clădirea este mai performantă din punct de vedere energetic.

În ceea ce priveşte clasa energetică, situaţia este similară cu cea în cazul electrocasnicelor: clasele energetice sunt notate cu litere de la A la G, clasa A este cea mai performantă, cu un consum de până la 125 kWh/mp/an, iar clasa G cea mai puţin performantă energetic, cu un consum de peste 820 kWh/mp/an.

Auditorul va calcula consumul necesar anual pentru alimentarea cu apă caldă, căldură, iluminat artificial, ventilare şi climatizare.

În calculul său acesta va ţine cont de mai multe informaţii, pe care le va nota printr-o vizită la locuinţă sau din actele imobilului:

· Starea faţadei;

· Orientarea cardinală;

· Izolaţia termică;

· Grosimea pereţilor;

· Tipul de tâmplărie;

· Sistemul de încălzire şi numărul de calorifere;

· Numărul punctelor de apă;

· Prezența apometrelor şi a repartitoarelor;

· Starea balcoanelor (închis/deschis);

· Înălţimea în locuinţă;

· Anul construirii imobilului etc.

Ce clădiri au nevoie de acest document?
În afară clădirilor sau unităţilor de clădire ce sunt destinate vânzării sau închirierii, certificatul energetic mai este necesar şi la recepţia finală a clădirilor noi.

Clădirile vizitate frecvent de public trebuie să aibă afişat acest document la loc vizibil:

· Clădiri de birouri;

· Clădiri în care se desfăşoară activităţi de comerţ;

· Clădiri în care se desfăşoară activităţi sportive;

· Restaurante;

· Hoteluri;

· Policlinici şi spitale;

· Instituţii de învăţământ;

· Alte clădiri cu destinaţie publică etc.

Care sunt etapele de obţinere a documentului
Persoanele care au nevoie de un certificat energetic trebuie să se adreseze unui auditor energetic, care le va transmite informaţiile cu privire la costul acestuia şi va fixa o întâlnire la locuinţa ce urmează să fie analizată, pentru a culege toate datele necesare.

În plus, la vizita locuinței, proprietarul îi va oferi auditorului, în copii, schiţa apartamentului/releveul sau planurile arhitecturale şi de situaţie pentru alte tipuri de clădiri. Durata de eliberare a documentului este influenţată de complexitatea lucrării.

Vizualizări: 664

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Tendințe:

Citește și: