Motrenii sărbătoresc 50 de ani de la prima exploatare de cărbune

Motrenii sărbătoresc o dată cu zilele oraşului, în perioada 21 – 23 mai şi jumătate de veac de la aşezarea pietrei de temelie pentru exploatarea cărbunelui.

Alături de cea de-a noua ediţie a festivalului „Cântecele Motrului”, care-şi va distinge participanţii cei mai merituoşi cu premii consistente, cei mai tineri se vor bucura de recitaluri etno, house, de dans şi pop-rock. Printre numele de prestigiu invitate le Motru se numără Maria Ciobanu, Anica Ganţu, Neta Soare, Emilia Ghinescu, Gheorghe Roşoga, Jeni Nicolau, Nina Predescu, Dumitru Fărcaş, Anna Lesko, Anda Adam, Yana, Animal X, trupa Zero, Fly Project.

Zilele Motrului nu se rezumă însă la spectacole, mici şi bere. Comunitatea îi va premia pe cei mai valoroşi elevi care învaţă în şcolile şi colegiile din oraş şi, de asemenea, sportivii  cu performanţe la nivel naţional şi internaţional. Concursurile de şah, table şi fotbal îşi aşteaptă şi ele participanţii.

         

Istoria şi prezentul în imagini-document

„Totuşi, oricât ar impresiona prin dimensiuni, atât concursurile, cât şi spectacolele  sunt trecătoare”. A fost părerea consilierului local PDL, Ion Dobriţoiu, care a propus şi o altfel de celebrare, care să învingă trecerea timpului şi să servească generaţiilor viitoare drept document istoric. Inginerul Dobriţoiu, sosit de pe băncile şcolii direct în carieră, a strâns de-a lungul vremii imagini de arhivă şi documente care vor constitui primul album istoric al exploatării cărbunelui pe Valea Motrului. „O istorie concentrată, cu date statistice şi imagini familiare, dar greu de recunoscut - spune iniţiatorul, un album care va restitui viitorului valorile acestei zone şi le va readuce în memoria afectivă printr-o distinsă suită de fotografii”. Pentru cei mai tineri sau mai puţin obişnuiţi cu uneltele care folosesc sau au folosit în timp muncii minerilor, o expoziţie de obiecte aparţinând acestei meserii îşi va deschide porţile  pe 21 mai, în incinta Casei Sindicatelor din Motru. Propunerea inginerului Ion Dobriţoiu, cel care conduce astăzi direcţia minieră din cadrul EMC Motru, va duce la conservarea cât mai corectă a trecutului, fapt deosebit de util pentru viitor. Dar la fel de mult serveşte perspectivelor oraşului expunerea prezentului. De aceea, cu sprijinul primăriei, va fi realizată o prezentare a ceea ce înseamnă astăzi comunitatea din Motru, o carte de vizită a oraşului, ce urmează să-l recomande potenţialilor investitori sau oricui doreşte să-i treacă pragul. Pentru aceasta, aparatului de fotografiat i-au trebuit câteva zile să surprindă cât mai aproape de adevăr identitatea municipiului. Cel care pune în practică lucrarea, artistul fotograf gorjean Teodor Dădălău, este convins că ea va constitui un document, dar în acelaşi timp o motivaţie pentru a chibzui proiecte şi soluţii cu destinaţia Motru.

Vizualizări: 92

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: