Vacile din Schela refuză să dea lapte după plecarea psihedelicilor

Festivalul de săptămâna trecută de muzică goa şi psihedelică desfăşurat la Schela a atras noi fani pentru acest gen nou, sătenii spunând că ritmurile pe care le-au auzit în ultimele zile le plac la fel de mult ca manelele sau „populara” cu care au trăit o viaţă. Oamenii au învăţat de la cei care i-au vizitat că trebuie să fie mai atenţi cu natura, unii fiind atât de atenţi încât au observat că genul psihedelic este iubit şi de caprele sau vacile din bătătură, animalele dând mai mult lapte în zilele în care pe dealuri şi văi se auzeau noile sunete.

Schela a revenit de ieri  la viaţa de dinainte de festival, oamenii putând fi întâlniţi la muncile câmpului, dar şi la poartă, pe tradiţionala bancă, dacă vârsta nu le mai permitea să dea cu sapa în grădină. Localnicii au rămas cu amintirile unui festival la care au avut ocazia să îşi vândă cam tot ce produceau prin gospodărie şi aduceau la piaţă.

Psihedelicii, cumpărători de nădejde

Unii au câştigat bani buni, nu mulţi, dar suficienţi şi bine veniţi pe o aşa criză. „M-am îmbrăcat cu halat, ca la piaţă, m-am dus cu găleata cu brânză, cu bidoane curate pentru lapte, am luat şi ouăle şi în câteva ceasuri am dat totul. Ţuica a mers şi ea foarte bine, iar aseară mai erau unii prin sat care căutau şuncă şi au găsit la un vecin”, povesteşte o localnică. Nimeni n-a ieşit în pierdere, mai ales că tinerii veniţi la festivalul de muzică psihedelică au plătit preţuri măricele pentru produsele cumpărate, în tabăra lor o omletă din două ouă costând şi 10 lei. Viaţa sătenilor s-a schimbat însă acum şi prin faptul că oamenilor a început să le placă muzica difuzată la putere maximă în boxele de la festival. Ţăranii nu s-au obişnuit deocamdată cu denumirea noului gen, dar fac eforturi pentru a învăţa. „Prihadelniţă-! Psihi-cum- Că doar n-or fi de la psihiatru, că păreau oameni normali aşa când te uitai la ei, deşi mai erau unii mai ciudaţi un pic. Nu pot să pronunţ psihi-asta cum îi spune”, recunoaşte unul dintre săteni, Vasile Ciulavu, care a fost cu turma de oi şi capre în apropierea scenei de la festival, el spunând acum că animalele se comportă altfel decât înainte.

 „N-am auzit eu ce-i aia, dar dacă mă chinui un pic o să pot spune psihedelică. Silabisim şi tot rostim. Eu am ascultat-o de aici, de acasă, că la festivalul lor nu m-am dus. Am mers cu caprele pe acolo prin apropiere şi am auzit ce se cânta şi să ştiţi că mi-a plăcut. Mi-a plăcut şi de băieţii şi de fetele care au fost acolo şi ei au promis că ar mai veni şi la anul, acum să vedem”, declară Stela Vlădoiu, una dintre sătencele din Schela.

Vacile, dependente de muzica goa

Noul gen pare să fi prins de minune nu doar la localnici, ci şi la animalele acestora. Mai în glumă, mai în serios, pe model european, aceştia se arată dispuşi să cumpere albume cu muzică psihedelică pentru că acum caprele şi vacile par să ducă lipsa ritmurilor din zilele trecute. „Vaca mea a plecat de acasă sâmbătă seara, am trimis-o pe câmp şi n-am mai găsit-o. Duminică dimineaţa am dat de ea pe pajiştea aia unde aveau ei amplasată scena cu boxele. Cred că a ascultat muzică şi cred că i-a şi plăcut că parcă dă lapte mai mult. Înainte avea producţia mai mică, să vedeţi că o să trebuiască să caut pe Internet muzică pentru ea că asta mai îmi trebuia acum, deşi dacă aş şti că dă lapte mai mult s-ar putea să merite”, spune Genică Hârsu. Şi nu e singurul. „Vaca nu mai dă lapte de când au plecat băieţii ăştia cu muzica lor. Cred că trebuie să vină iar că am impresia că muzica lor a avut efecte pozitive. Şi vacile şi oile se comportă altfel şi chiar şi câinii parcă au fost mai liniştiţi atunci când se auzea pe vale muzica aia a lor”, spune Eugenia Ciulavu.

Primarul, certat de un grec din grupul psihedelicilor

Noul stil l-a prins până şi pe primarul din Schela, Aristide Şerbănescu admiţând că nu mai este el de mers la discotecă, deşi muzica pe care a auzit-o i-a plăcut. Cel mai mult l-a marcat însă grija participanţilor la festival pentru natură, edilul spunând că, pentru câteva zile, chiar şi el a devenit mai atent cu mediul. „Nu mai îmi vine să arunc nici scrumul de ţigară pe jos, dar apoi alte alea. Când i-am văzut pe ei cât erau de atenţi cu lucrurile astea la care noi nu dăm importanţă am început să mă gândesc de ce fac ei asta. Am vorbit cu ei şi chiar am rămas impresionat. Era un grec în grupul lor cu care am şi avut o mică dispută. Le mai rămăseseră nişte hârtii şi ei vroiau să le ducă la gunoi, pentru reciclare, iar eu le-am dat foc. A venit grecul şi m-a făcut cu ou şi cu oţet, că poluez, că se putea face ceva cu hârtia aia, în fine, erau nişte lucruri bune pe care le ştim şi noi, dar pe care nu le aplicăm din comoditate. În urma lor pădurea a rămas absolut intactă, e de necrezut aşa ceva, pentru că noi ştim foarte bine ce rămâne după grătarele noastre. Mi-a plăcut şi muzica asta psihedelică a lor, dar eu sunt bătrân pentru discotecă. Mi-au promis că o să-mi trimită nişte CD-uri cu muzică din asta şi vă spun că o s-o ascult cu plăcere”, declară edilul, care menţionează că şi-ar fi dorit ca musafirii săi să fi rămas în pădure până la toamnă.

Vizualizări: 133

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: