Creşterea melcilor, ocupaţia unui consilier din Stejari

Creşterea melcilor este o afacere rentabilă pe timp de criză! Pentru înfiinţarea unei ferme de melci o persoană are nevoie de 2.500 metri pătraţi de teren şi cel puţin 6.000 de euro, banii însă îi poate primi de la Uniunea Europeană ca fonduri nerambursabile. Un consilier local din Stejari şi-a făcut o astfel de fermă pentru a-şi rotunji veniturile.

Vasile Deaconu, consilier local în comuna Stejari, a aflat de la televizor ce demersuri trebuiesc făcute pentru înfiinţarea unei ferme de melci comestibili. A obţinut 10.000 de euro de la Uniunea Europeană şi s-a apucat de treaba. A cumpărat 13.000 de melci de la o firmă din Haţeg, a aşteptat doi ani ca aceştia să se înmulţească şi acum afacerea este-n floare. „Am ferma din 2006, am văzut la televizor un reportaj despre creşterea melcilor şi având teren suficient m-am hotărât să-mi fac şi eu. Noi am investit circa 10.000 de euro în fermă. Melcii nu ne-au costat mult, în jur de 4.000 de lei, dar am cheltuit mult cu amenajarea spaţiului, cu irigaţiile. Acum aşteptăm să se înmulţească şi îi livrăm la o firmă din Italia”, a spus Vasile Deaconu.

Un kilogram de melci costă 5 euro

Vasile Deaconu este şi profesor de sport în comună. Astfel, atunci când merge la cursuri sau când trebuie să se ocupe de problemele comunităţii, în calitatea sa de consilier local, lasă melcii în grija soţiei. „Îmi place să mă ocup de ei, nu este greu să îi întreţii, ei se hrănesc cu salată verde, iarbă, păpădie, lucernă şi trifoi. Să creşti melci nu necesită să-ţi dedici tot timpul liber lor“ , a spus Mirela Deaconu.

Francezii şi italienii plătesc 5 euro pentru un kilogram de melci şi mult mai mult pentru ouăle lor. „Este adevărat ouăle costă mult, sunt mai scumpe decât icrele negre, dar nu ştim cum să procedăm cu recoltarea lor”, a adăugat Mirela Deaconu.

Pe o suprafaţă de 2.500 de metri pătraţi de teren se pot obţine până la 4 tone de melci. În Gorj nu există niciun centru de colectare a melcilor, însă cei mai mulţi sunt exportaţi.

Vizualizări: 353

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: