Motru: Lucrări la groapa de gunoi închisă. ”E dezastru ecologic”

Mai multe utilaje lucrau zilele trecute la groapa de gunoi din Motru, a cărei închidere a fost recepţionată în noiembrie anul trecut. În timp ce primarul Gigel Jianu susţine că sunt mici reparaţii dispuse după un control al Gărzii de Mediu Gorj, viceprimarul Cosmin Morega vorbeşte de un veritabil dezastru ecologic. Închiderea gropii de gunoi a costat 800.000 de lei.

Viceprimarul Cosmin Morega este cel care a fost sesizat de locuitorii din Ploştina cu privire la faptul că sunt lucrări la groapa de gunoi. Morega a declarat în mai multe rânduri că lucrările nu au fost făcute conform cu caietul de sarcini, dar au fost plătite. Viceprimarul crede că prin noile intervenţii se încearcă acoperirea acestui fapt. „Practic, se încearcă acoperirea complicităţii şi acoperirea lucrurilor murdare precum pisica. Angajaţii primăriei au fost obligaţi să accepte semnarea recepţiei unor lucrări neefectuate, azi (n.r. – joi) toți lipsind de la serviciu din motive inventate tocmai pentru a nu fi din nou părtaşi la aceste nereguli. Nu mai am niciun dubiu cu privire la implicarea primarului Jianu în acest dezastru şi aştept ca organele abilitate să se autosesizeze - Agenţia de Mediu, Garda de Mediu, Curtea de Conturi, Prefectura, Inspecția în Construcții, Consiliul Local Motru, responsabili Primăria Motru”, a spus Cosmin Morega.

Explicaţiile lui Jianu

Primarul din Motru, Gigel Jianu, spune că lucrarea este în garanţiile şi se fac unele intervenţii necesare, pe banii constructorului. „Acum două luni, vremea ploioasă a produs niște torenți pe corpul depozitului de deșeuri, torenți care au antrenat material, care au făcut niște cratere, niște canale pe acolo. Garda de Mediu ne-a lăsat măsură să remediem această problemă. Vremea nu a permis până acum. Investiţia este în garanţie, aşa că am trimis aceeaşi firmă care a făcut lucrarea să facă şi aceste corecturi”, a spus Jianu.

Primarul liberal îl acuză pe social-democratul Cosmin Morega că inventează subiecte şi îi recomandă un control medical. „Este ţinut departe de contracte, de bani, poate asta îl afectează. Nu vreau să răspund frustrărilor unui om ca Morega. Eu sper ca toate instituţiile să verifice ce este acolo”, a spus Jianu.

Morega susţine însă că la Motru este un dezastru ecologic şi se întreabă de ce instituţiile statului nu intervin. „Lucrarea nu este conformă. Au pus un strat de 4-5 centimetri de pământ peste acea folie, care a fost luat la prima ploaie. Apa rezultată în urma ploilor ajunge în groapa de gunoi și mai departe în pânza freatică”, acuză viceprimarul.

La puţin timp de la recepţie, groapa de gunoi a fost afectată de o alunecare de teren care a distrus gardul şi a acoperit rigolele de scurgere. Primarul a explicat că va solicita un studiu tehnic pentru identificarea unor soluţii, fiind nevoie de alte rigole.

Vizualizări: 2,000

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: