Busturile soţilor Tătărescu, relocate separat? Paul Popescu: Voi face plângere penală

Conducerea Muzeului Judeţean Gorj a venit cu explicaţii după ce busturile soţilor Tătărescu au fost ridicate din parcul din zona centrală a municipiului Târgu Jiu fără ca nimeni, nici măcar autorităţile locale, să nu ştie unde au ajuns. Cele două busturi se află în cadrul muzeului şi urmează să fie relocate la Vladimir, la Casa Memorială „Tudor Vladimirescu”. Mutarea lor a stârnit controverse. Sculptorul Paul Popescu, autorul operelor, este revoltat de „demontarea rapidă” a busturilor de pe socluri şi anunţă că va face plângere pentru furt şi distrugere de operă de artă.

Directorul muzeului spune că a iniţiat demersurile pentru mutarea busturilor încă de anul trecut, având toate avizele necesare pentru relocarea lor la Vladimir, în Casa Memorială „Tudor Vladimirescu”. „Trebuie să le mutăm, să intrăm în legalitate. Avem aviz favorabil de la Comisia Zonală a Monumentelor de la Craiova. Avem documentaţia făcută, diriginte de şantier, proiect. Nu puteam să le mai lăsăm aici. Este o măsură lăsată de Curtea de Conturi - Camera Gorj să intrăm în legalitate. Comisia Naţională a Monumentelor nu a fost de acord cu concepţia artistică a autorului, referitor la sânii Arethiei Tătărescu. De trei ani ne tot dau termene, am ajuns la penalizări. Am obţinut autorizaţie de construire. E totul legal”, a declarat Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj.

Busturile vor fi relocate până la sfârşitul acestei luni, în prezent lucrându-se la placarea soclurilor de la Vladimir. Directorul Hortopan mai spune şi că a notificat Primăria Târgu Jiu despre faptul că vor fi mutate busturile în urmă cu circa o lună şi că a obţinut acceptul verbal al sculptorului Paul Popescu, autorul lucrărilor.

Popescu spune însă că nu a fost de acord. Sculptorul este supărat de decizia conducerii muzeului şi spune că va face plângere penală pentru furt şi distrugere.

Muzeul Judeţean a plătit 45.000 lei pentru bustul Arethiei Tătărescu. În ceea ce priveşte bustul lui Gheorghe Tătărescu, Paul Popescu l-a donat muzeului. Artistul a realizat bustul din gips, iar costurile turnării au fost asigurate din fonduri de la Consiliul Judeţean. Popescu spune că va face tot posibilul pentru a recupera bustul lui Gheorghe Tătărescu. „O să depun o plângere. Până la urmă, pe mine mă interesează să-mi recuperez bustul, absolut legal. Trebuie să iau legătura, să mă documentez ce demersuri trebuie făcute. Nu am acceptat verbal mutarea, i-am spus directorului să nu se atingă de el şi să ia bustul Arethiei şi să îl bage în muzeu. Şi atunci, nu mai văd ce are de imputat Curtea de Conturi”, a explicat Paul Popescu.

Vizualizări: 848

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: