Liberalul Pecingină, indignat: Sunt vai de mama lor!

Într-un oraş cu un primar liberal, primul după 1989, liberalii s-au trezit că busturile a doi liberali de marcă ai judeţului, din perioada interbelică, nu mai sunt pe locul lor. Avocatul Gigi Pecingină a reacţionat joi după ce a aflat de mutarea busturilor lui Gheorghe şi Arethia Tătărăscu la Vladimir. El a mers în parcul de lângă Muzeul Judeţean şi s-a fotografiat într-un mod cu totul inedit cu postamentele pe care s-au aflat cele două busturi.

Anterior, pe contul său de Facebook, liberalul criticase „mutarea abuzivă”, deşi din 2014 Ministerul Culturii, condus de fostul liberal Radu Boroianu, a cerut îndepărtarea busturilor pe motiv că au fost amplasate ilegal.

„Am citit şi analizat toate reacţiile apărute în spaţiul public după mutarea abuzivă a busturilor lui Gheorghe şi Arethiei Tătărescu. Concluzia este una singură: atât la nivel local, dar şi la nivel central, responsabilii pe parte culturală sunt vai de mama lor. Incoerenţi şi inculţi, aceşti «neica nimeni» - aflaţi vremelnic pe cai mari - şi-au permis «aroganţa» luării şi mutării (nu se ştie exact unde!) busturilor unor mari gorjeni, promotori ai vieţii cultural-spirituale a judeţului, a oraşului. Este inadmisibil, incalificabil gestul mizerabil al acestor indivizi abjecţi, care nu dau doi bani pe istoria locurilor, pe cultura şi mândria noastră”, a comentat Pecingină.

Oraşul Târgu Jiu are obligația de a realiza un monument închinat, în semn de recunoştință, Arethiei Tătărescu, susţine viceprimarul Adrian Tudor, responsabil pe probleme de cultură. „Un monument de o valoare artistică desăvârşită este bustul pe care i l-a realizat sculptorița Milița Petraşcu. Bustul se afla în patrimoniul Muzeului Județean Gorj şi după acesta se poate turna unul identic în bronz”, a reacţionat Tudor.

Cele două busturi vor fi amplasate la Vladimir, la casa lui Tudor Vladimirescu, reprezentanţii Muzeului Judeţean deja obţinând avizele necesare pentru ca măcar acolo cele două lucrări să fie amplasate legal. Problema este că acolo zona nu este frecventată de turişti şi, ca urmare, busturile vor rămâne în anonimat, în timp ce, la Târgu Jiu, administraţia „liberală” a oraşului va trebui să demoleze postamentele pe care s-au aflat cele două busturi, amintirea marelui om politic Gheorghe Tătărăscu rămânând astfel doar în sarcina istoricilor.

Vizualizări: 947

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: