Motru, o jumătate de secol de la înfiinţare

Autorităţile locale din Motru se pregătesc intens în această perioadă, deoarece peste circa două luni va avea loc un eveniment important pentru întreaga comunitate. În luna mai se împlinesc 50 de ani de la înfiinţarea oraşului. Atunci vor fi organizate şi Zilele municipiului Motru, iar autorităţile locale şi-au propus ca de această dată să ofere titlul de "Cetăţean de onoare", tuturor personalităţilor locale care şi-au adus aportul, de-a lungul vremii, în dezvoltarea localităţii.

 Localitatea a luat naştere ca urmare a deschiderii exploatărilor de cărbune şi a înfiinţării de colonii muncitoreşti care să-i găzduiască pe mineri, în care erau oameni veniţi din toate colţurile ţării. S-a dezvoltat rapid şi după numai câţiva ani a fost declarată oraş. Anul acesta se împlineşte o jumătate de secol de la naşterea oraşului, iar autorităţile locale au pregătit un program special pentru a marca acest eveniment important pentru întreaga suflare din municipiul Motru. "În data de 25 mai 1966, Ilie Verdeţ, care era preşedintele Consiliului de Miniştri din acea perioadă, a semnat decretul de înfiinţare a oraşului Motru. Vă daţi seama că pentru noi este o adevărată bucurie, facem, în sfârşit, 50 de ani de existenţă. Multe localităţi din ţară au cu sutele de ani. Mulţi dintre locuitorii municipiului Motru sunt mult mai în vârstă decât municipiul. Noi vrem să marcăm cum se cuvine acest eveniment. Chiar ne-am gândit să facem cetăţeni de onoare o parte din oamenii care şi-au adus aportul la dezvoltarea acestui oraş. Mă refer la directori din minerit care au avut o valoare deosebită şi au fost recunoscuţi de către ortaci, vorbim de profesori, de primari, deputaţi şi senatori, oameni care au făcut ceva pentru acest oraş. Vrem să le arătăm recunoştinţa noastră, să le dăm câte o diplomă de excelenţă. Lucrăm la ora actuală la listele respective", a declarat Dorin Hanu, primarul municipiului Motru.

 Spectacole şi premieri

Împlinirea a 50 de ani de existenţă a localităţii va mai fi marcată şi prin spectacole, premieri ale tinerilor din Motru care au înregistrat rezultate deosebite la învăţământ şi în activităţi cultural-sportive. "Vom face un spectacol şi vom sărbători aşa cum se cuvine 50 de ani de existenţă. Invităm pe toată lumea să participe la acest eveniment pentru că merită. Merită şi efortul pe care îl facem pentru ca localnicii să fie mulţumiţi şi să conştientizeze importanţa acestei zile pentru noi, cei care locuim aici. Manifestările vor începe exact pe 25 mai. Vom face o şedinţă festivă, în care vom face premierile şi vom acorda titlurile de "Cetăţean de onoare", iar apoi vom continua până duminică cu Zilele Municipiului Motru, fiindcă ele se corelează cu această dată din calendarul cultural al localității noastre", a mai spus primarul municipiului Motru. 

Bugetul alocat de primăria Motru și Consiliul Local pentru manifestările din acest an este de 120.000 lei. Localitatea Motru a fost declarată municipiu în anul 2000.   

Vizualizări: 1,173

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: