Scandal între primari pe seama grupurilor de acţiune locală

Un scandal monstru s-a iscat în zona de sud a judeţului Gorj. Primarul din Slivileşti - Sorin Bucurescu şi fostul primar din Turceni - Ion Iordache sunt supăraţi peste măsură pe primarul din Dragoteşti, Vili Pasăre. Aceştia spun că şeful administraţiei locale din Dragoteşti a dat recent o hotărâre de Consiliu Local prin care consilierii au avizat ieşirea comunei Dragotești din Grupul de Acţiune Locală (GAL) coagulat la Turceni, pentru ca localitatea pe care o conduce să adere la asocierea localităţilor care se doreşte a se realiza împreună cu oraşul Rovinari. Aceştia speră ca primarul din Dragoteşti să revină asupra deciziei astfel încât GAL Turceni să nu piardă finanţarea obţinută din fonduri europene.

Din GAL Turceni fac parte 11 localităţi din zona de sud a judeţului Gorj, printre care: Negomir, Turceni, Bîlteni, Slivilești, Borăscu, Ionești, Urdari, Brănești, Aninoasa. Din această asociere face parte și comuna Dragotești, dar şi agenţi economici de pe raza localităților din acest grup de localități. Primarul din Dragoteşti a spus pentru Pandurul că se gândeşte să părăsească GAL Turceni pentru a sprijini grupul de acţiune locală care se intenţionează a fi creat la Rovinari, tot din mai multe localităţi învecinate.
Primarul din Slivilești, Sorin Bucurescu, spune că situaţia este de fapt alta. Bucurescu a explicat că la Dragotești a fost dată recent o hotărâre de Consiliu Local prin care s-a ieşit din GAL Turceni. "După ce ne-am înscris, am dat hotărâre de Consiliu Local, am stabilit, am bătut totul în cuie, ne-am trezit acum că Vili, în al 12-lea ceas, dă o hotărâre de Consiliul Local și se retrage din GAL Turceni și se mută în cel de la Rovinari. Ori problema aceasta pentru noi este dramatică, pentru că noi pierdem finanţarea, iar celelalte 10 primării nu mai au voie cu GAL Turceni timp de doi ani să acceseze niciun fond. Dacă am pornit toţi în acelaşi GAL e normal să rămânem așa. Sperăm să revină asupra deciziei, să dea o altă hotărâre prin care să revină în GAL Turceni", a declarat Sorin Bucurescu, primarul comunei Slivilești.

Iordache: E o muncă de doi ani
Fostul primar de la Turceni, afaceristul Ion Iorache, este președintele GAL Turceni, fiind afiliat cu o fundaţie al cărei preşedinte este. Iordache, la fel ca şi primarul Bucurescu, speră ca Vili Pasăre să se răzgândească şi să nu scoată comuna Dragoteşti din GAL Turceni, mai ales că asociaţia urmează să solicite finanţare pentru strategia de dezvoltare a localităţilor componente. "E o muncă de 2 ani și m-am implicat în treaba asta dezinteresat. În tot ce am afaceri nu ne interesează niciun proiect cu fonduri europene, niciunul. Am făcut zeci de întâlniri, sute de ore de lucru, şi domnul primar din Dragotești vrea acum să strice tot ce au făcut 11 localităţi. Am o mâhnire de nu vă spun. A fost o linie de finanţare şi s-a dat pentru scrierea strategiei, s-a dat o sumă fixă la toate GAL, la unii 12 mii euro, la alții 14 mii, în funcție de populație, teritoriu. Nouă ni s-a finanţat, am mai angajat încă 3 oameni pe care i-am plătit tot din partea fundaţiei, şi am făcut toate lucrurile acestea. Acum clar ni se va da neeligibil sau ni se vor lua banii aceștia înapoi. Nici nu știu. Va fi o întreagă nebunie. E totul contra-conometru. Trebuie să depunem proiectul pentru strategie. Tot sperăm să se răzgândească", a comentat Ion Iordache.
Din GAL Rovine ar urma să facă parte și comuna Bolboși, care, fără Dragotești, nu ar avea continuitate cu Mătăsari, Telești și Rovinari.

Vizualizări: 3,010

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: