Vili Pasăre (Dragotești): Sunt între ciocan și nicovală

Decizie grea pentru autorităţile locale din Dragotești. Primarul Vili Pasăre spune că ia în considerare ca localitatea pe care o conduce să părăsească Grupul de Acţiune Locală constituit la Turceni, pentru a sprijini localitățile care vor să creeze o astfel de asociaţie la Rovinari şi care ar mai avea nevoie de o comună afiliată pentru a se putea constitui. Primarul Pasăre spune că în următoarea perioadă va discuta cu toţi primarii localităţilor implicate pentru a găsi modalitatea cea mai bună, astfel încât să fie bine pentru toate comunităţile locale.

Grupurile de Acţiune Locală (GAL) sunt alcătuite dintr-o secțiune transversală a comunităţilor locale, iar membrii includ, printre altele, reprezentaţi ai autorităţilor locale, ai grupurilor de afaceri, ai organizaţiilor sociale, ș.a.m.d. Aceste asociaţii pot obţine fonduri europene pentru comunităţile care le au în componenţă. Comuna Dragotești face parte dintr-un astfel de grup, din cel constituit la nivelul orașului Turceni, unde sunt şi alte localităţi învecinate. Numai că în prezent se conturează o altă astfel de asociaţie, GAL Rovine, care are nevoie de participarea comunei Dragotești pentru constituire.

Primarul Vili Pasăre spune că vrea să ajute localităţile din zonă, precum Mătăsari şi Teleşti, care vor să adere la acest GAL. "În momentul de faţă sunt între ciocan şi nicovală deoarece, din dorinţa să ajut şi celelalte localităţi din zonă, cum ar fi Mătăsari, Teleşti, Rovinari şi alte localităţi care vor să se constituie în GAL Rovine, luăm în considerare să părăsim GAL de la Turceni. Speranţa noastră este să câştige toate localităţile, nu unele să fie în GAL, iar altele să nu-l poată iniţia. Până la urmă, decât să piardă amândouă, trebuie să câştige neapărat una. O să vedem pierderile, o să vedem câştigurile şi noi ne dorim să facem exact ce trebuie, să ajutăm, dacă se poate, şi GAL Rovine. Sunt la mantinelă, deoarece legătura se face prin Dragotești, Mătăsari, Rovinari și de asta sunt cel mai solicitat și vulnerabil în momentul de față", a declarat Vili Pasăre, primarul comunei Dragotești. 

Dacă Dragotești se va retrage din GAL Turceni, există riscul ca această asociație să piardă finanţări din fonduri europene deja obținute. Primarul Vili Pasăre spune că va ajuta colegii din Mătăsari, dar numai dacă cei din GAL Turceni nu vor avea de suferit. "Intenţionez să ajut GAL Rovine dar cu condiţia ca cel de la Turceni să nu piardă. Dacă va pierde, automat nu pot să merg cu celelalte localităţi. Este vorba de finanţări. Suntem un pic mai avansaţi cu acest GAL, am obţinut 15.000 de euro pe strategia de dezvoltare şi automat făcându-se acest proiecte nu ştiu dacă este bine să-i părăsesc, dacă ar pierde din cauza mea. Nu vreau să piardă", a mai spus primarul comunei Dragotești.

Rămâne ca primarul să mai discute şi cu ceilalţi edili şi să ia o decizie. 

Vizualizări: 2,098

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: