Mujicul tot mujic rămâne

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin  este din ce în ce mai obraznic atunci când face vizite în Republica Moldova. Dacă până acum amenințările cu pedepse dure la adresa moldovenilor de dincolo de Prut au fost mai voalate sau făcute de oameni politici de rang inferior, acum Moscova nu se mai sfiește să amenințe pe față și chiar să treacă la măsuri de intimidare. Într-un stil cazon și mârlănesc specific rusesc, Rogozin a amenințat Chișinăul, pentru a câta oară?!, cu închiderea robinetului de gaze naturale chiar în toiul iernii viitoare ca pedeapsă pentru visurile de integrare europeană a Republicii.

Marţi, la Tiraspol,același oficial rus de rang înalt a declarat  că Republica Moldova și-ar putea pierde statalitatea daca va adera la NATO și ar putea pierde Transnistria odată cu semnarea Acordului de liber schimb cu Uniunea Europeana. Pe măsura apropierii de UE, Republica Moldova va pierde imensa piață rusească, a avertizat oficialul rus, în timpul unui discurs la o universitate din Tiraspol, potrivit agenţiei de știri ruse  Novii Reghion. Primele măsuri și dovezi că rușii nu glumesc s-au văzut deja pentru că organismul similar rusesc al protecției consumatorilor a inventat nu știu ce motiv pentru care se va instaura embargoul pentru vinurile moldovenești, vinuri care  aveau o piață foarte bună în Rusia. Recunosc că nu l-am crezut pe președintele Băsescu care a declarat că preconizatul atac al Siriei de către forțe SUA sau NATO au ca scop scoaterea rușilor din Marea Mediterană cu baza militară cu tot, lucru care dacă se va întâmpla va fi compensat cu Transnistria. Adică pleacă de lângă Siria, dar primesc Transnistria cadou de la americani. Carevasăzică jandarmii lumii iar nu se dezmint. Moneda de schimb Transnistria și-ar pierde valoarea în condițiile în care Republica Moldova ar semna actul de preaderare cu Uniunea Europeană, situație în care SUA n-ar mai putea să folosească Transnistria ca monedă de schimb. De asta a și fost Rogozin la Chișinău, să-i sperie pe moldoveni."Trebuie sa înţelegem că nimeni nu are de gând să primească Moldova in UE. Cel mai mult i se va permite sa intre în vestiar, unde sa stea in rând si sa le dea cipici celor care au voie sa intre in baie", a declarat Rogozin. Eu cred că oricum e mai avantajos să dai cipici Germaniei, Angliei, Franţei, Italiei pe bani, decât să iei cipici în fund pe gratis de la ruşi.

Tot el a adăugat că apropierea Republicii Moldova de UE o va îndepărta de Transnistria. "Chişinăul se va conduce după unele standarde economice, Tiraspolul după altele. Atunci ce logică mai are să vorbim despre reintegrarea celor două maluri ale Nistrului", s-a întrebat Dmitri Rogozin. Declarațiile năucitoare și amenințătoare făcute de Rogozin n-ar fi fost posibile într-un stat european. Rusia și-a schimbat hainele în sensul că mujicii nu mai umblă desculți si în izmene, dar năravurile ba….

Vizualizări: 154

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: