Munca în plus a salariaţilor CE Oltenia, plătită în ianuarie

Sindicatele şi administraţia din Complexul Energetic Oltenia au semnat miercuri un acord prin care şi ultimul leu de la rezerva la fondul de salarii va ajunge la salariaţi. Nu este vorba de o împărţire clasică a rezervei la fondul de salarii, cum se făcea în anii trecuţi, în mod egal către salariaţi. De această dată, banii vor ajunge la cei care au muncit mai mult. Salariaţii unor cariere şi termocentrale au fost nevoiţi să muncească în plus în ultimele luni din 2015, când cererea de energie termo a fost mare pe fondul secetei. Aceştia nu au fost plătiţi suplimentar, discuţia iniţială fiind ca zilele lucrate în plus să fie compensate cu zile libere. Acum, administraţia a decis să plătească până la şase zile muncite în plus, la 175%, pentru că s-a lucrat de sărbători. Ceva bani vor primi şi cei care nu au lucrat, pentru două zile TESA şi trei zile personalul productiv, plătite cu 100%, cu condiţia să presteze ulterior activitate, la cererea companiei.

Toate federaţiile semnatare ale Contractului Colectiv de Muncă din CE Oltenia au semnat miercuri, 6 ianuarie, un acord cu administraţia, care le aduce celor 15.000 de salariaţi câteva sute de lei în buzunare de fiecare. Banii vor fi plătiţi până la 15 ianuarie.

Timp de trei zile s-au purtat negocieri între administraţie şi sindicate pentru găsirea formulei legale de a acorda economia la fondul de salarii către salariaţi. Discuţiile au fost ţinute la secret, despre acord aflându-se abia miercuri spre seară, după semnarea documentului de către toate părţile. Nota a fost semnată de administraţie, pe de o parte, şi federaţiile reprezentative la nivel de sector semnatare ale Contractului Colectiv de Muncă (CCM), fiecare dintre acestea având câte doi reprezentanţi. La negocieri nu a mai luat parte Gabriel Căldăruşe din partea Federaţiei Univers, care până nu demult îl însoţea pe prim-vicepreşedintele Adrian Marciuc, locul lui Căldăruşe la masa negocierilor fiind luat de liderul de la Termo Turceni, Eugen Iovan.

Cât primeşte fiecare salariat

Liderii de sindicat din Federaţia Naţională Mine Energie (FNME) spun că această variantă este cea mai bună pentru salariaţi, pentru că din aceşti bani va fi plătită, practic, munca. Aceştia au explicat că toţi salariaţii vor beneficia de acest bonus, numai că sumele diferă în funcţie de postul pe care lucrează, dar şi de zilele pe care le-au lucrat în plus. Aceştia au mai spus că, în medie, un salariat CEO va primi circa 600-700 de lei. Liderul FNME, Dumitru Pârvulescu, a explicat care este procedura. „Am semnat un acord pentru ca salariaţii să primească ceva din acea rezervă la fond, dar pe chestii de plată a muncii, pentru că prime nu se pot da pentru că este foarte probabil să fie rezultat negativ. Este vorba de orele suplimentare făcute de salariaţi, pentru că s-a trecut la program de 7 zile, au plecat cei 2000 de salariaţi în iunie, şi sunt foarte mulţi salariaţi care peste norma de muncă, peste 21 de posturi au lucrat mai mult şi nu li s-au plătit, şi nici repaus nu au cum să le dea. Toţi salariaţii vor primi din rezervă şi cei care au lucrat suplimentar, dar şi cei care vor lucra, li se va plăti în avans pentru că legea permite, pentru a consuma cât mai mult din acest fond de salarii. Care a lucrat îşi va lua banii pe ce a lucrat până la maximum 6 posturi. Fiecare salariat va avea cel puţin 3 posturi plătite. Dacă a lucrat mai mult de 6 posturi primeşte libere pentru diferenţa de posturi, acordate în următoarele luni. Cel care nu a lucrat îşi va lua banii anticipat pe ce va lucra. Oricum, aceasta este singura variantă în care se pot da nişte bani la salariaţi ca să se consume din rezervă, astfel încât câştigul mediu din acest an să nu fie mai mic decât câştigul mediu programat anul trecut, ca să nu mai pierdem bani ca anul trecut", a declarat Dumitru Pârvulescu, preşedintele FNME.  

Mai mult la muncitori, mai puţin la TESA

Cei care au lucrat suplimentar sunt în special de pe zonele în care au plecat cei mai mulţi angajaţi în luna iunie şi mai apoi s-a lucrat la capacitate. Liderii de sindicat spun că minerii şi energeticienii vor primi banii la chenzina a II-a a lunii decembrie, astfel încât să fie prinse aceste sume pe fondul din 2015. Asta înseamnă că până în data de 15 ianuarie aceştia vor beneficia de sumele cuvenite. Cel mai puţin va primi personalul TESA, care de regulă nu face ore suplimentare. Sindicalistul Constantin Mitrescu spune că cei care un lucrat deja suplimentar vor primi mai mulţi bani decât salariaţii care nu au lucrat suplimentar şi care vor lucra în următoarele luni. "În mod normal se dădeau libere, dar ca să se consume fondul s-au plătit. Se plătesc cu 175% pentru cei care au lucrat suplimentar. Pentru cei din producţie care nu au lucrat suplimentar se vor plăti 3, dar le vor lucra. Dar aceştia nu vor lua 175%. CCM spune că dacă au trecut 60 de zile şi nu ţi-au dat zilele libere se plătesc cu 175%. Cei care nu lucrat vor primi 3 posturi conform Codului Muncii dar cu 100%", a explicat Constantin Mitrescu, vicepreşedinte FNME.

Liderii FNME au mai precizat că personalul TESA va primi până la maximum 2 zile plătite suplimentar.

Vizualizări: 546

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: