Reacţia CE Oltenia la mini-protestul SMEO

Sindicatul Mine Energie Oltenia (SMEO) nu a reuşit nici marţi să adune mai mult de 300 de oameni la protest, deşi vremea a fost mult mai bună decât luni. SMEO a cerut autorizaţie pentru mitinguri cu o mie de participanţi. Protestatarii au reuşit însă să obţină o primă reacţie de la directorul Laurenţiu Ciobotărică, transmisă prin biroul de presă. Administraţia CE Oltenia exclude insolvenţa, dar recunoaşte că se lucrează la un program de restructurare. Următorul protest al SMEO va fi pe 8 ianuarie, în Piaţa Prefecturii din Tg Jiu.

În jur de 300 de angajaţi ai CE Oltenia s-au prezentat în a doua zi de proteste în Piaţa Prefecturii, la fel ca şi luni, 4 ianuarie. Aceştia au adus cu ei noi pancarte, cu alte mesaje faţă de cele din ziua precedentă: "Dispecerul energetic naţional prietenul hoţilor", sau ANRE=MAFIE". Protestatarii au spus că le este teamă să nu-şi piardă locul de muncă, dar şi că vor să le fie asigurate venituri decente, mai ales că după concedierile colective din vara anului trecut au lucrat mai mult. "Protestăm pentru faptul că se vorbeşte de restructurări, că sunt foarte multe lipsuri, de materiale. Nivelul de producţie a crescut foarte mult, salariaţii au plecat după cum se ştie, în 2015, în număr foarte mare. Cred că muncitorii ar trebui stimulaţi. Vom protesta în continuare dacă este nevoie", a spus un protestatar, căruia nu îi era clar de ce nu a cerut lucrurile astea şi până în decembrie, când director era Ciurel, cel care a sprijinit înfiinţarea SMEO.

Ce spune administraţia despre economia la fondul de salarii

Liderul SMEO, Gabriel Căldăruşe a spus că problema principală pentru care a strâns oamenii în piaţă a fost pentru a cere păstrarea locurilor de muncă în cadrul CE Oltenia, să spună că nu este de acord cu restructurările şi externalizările. Administraţia CEO a transmis că programul de restructurare este în curs de elaborare: „Referitor la eventuale concedieri colective, putem menţiona faptul că societatea a finalizat programul de restructurare/ reorganizare pe anul 2015, iar pentru anul 2016 este în curs de elaborare un program de reorganizare/ restructurare/ eficientizare".

Cu privire la distribuirea rezervei la fondul de salarii către angajaţi, conducerea CE Oltenia are un punct de vedere diferit de al sindicatelor: "Referitor la acordarea salariaţilor a unei părţi din economia la fondul de salarii pe anul 2015, subliniem ca punctul de vedere al administraţiei este diferit de cel al protestatarilor deoarece aceştia au în vedere doar diferenţa dintre suma bugetată şi cea consumată din fondul de salarii, însă analiza rezultatelor financiare ale unei societăţi poate fi efectuată numai după realizarea/ înregistrarea  tuturor elementelor din buget. În jurul datei de 15.01.2016, vor fi cunoscute rezultatele preliminate ale companiei pentru anul 2015 si se va putea evalua situaţia financiara a companiei".

Preşedintele SMEO a criticat răspunsul administraţiei la protestul salariaţilor. "Am citit acel comunicat, e dezamăgitor, dar dacă îl citim cu foarte multă atenţie spune că nu se ţine cont numai de acea economie, ci de toţi indicatorii care vor rezulta. Un lucru total incorect, CCM spune foarte clar, economia la fondul de salarii se distribuie salariaţilor”, a spus Căldăruşe.      

Vizualizări: 152

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: