Muşcate de animale devenite agresive din cauza căldurii

Bătrâneţi chinuite pentru două gorjence în vârstă, care, la sfârşitul săptămânii trecute, au trecut prin clipe de groază după ce au fost atacate în gospodăriile lor chiar de animalele pe care le au în grijă. Un câine şi un porc au devenit agresivi cu stăpânele lor, bătrânele ajungând la spital cu feţele greu de recunoscut. Sfatul medicilor veterinari este acela de a avea grijă de animale în această perioadă cu temperaturi ridicate, umbra și apa proaspătă fiind binevenite și pentru patrupede, nu doar pentru oameni.

Cele două incidente s-au petrecut la Tismana și la Bălănești. În primul caz, o bătrână de 83 de ani i-a uimit până și pe medicii de la spital cu curajul de care a dat dovadă, în ciuda întâmplării nefericite de care a avut parte. Victoria Ciochină nu e supărată pe porcul care a mușcat-o de față, deși ea spune că mersese la animal tocmai pentru a-i duce apă și a-i face răcoare în coteț. „Era căldură mare și m-am dus să îi dau apă ca să aibă acolo, că îi era sete, ca la orice animal. A venit și câinele în spatele meu, câinele s-a dat după mine, porcul după el, m-au prins la mijloc și când să ajung la vălăul porcilor s-a repezit porcul spre mine și m-a mușcat. O fi zis că e tot câine, că pe căldura asta poate nu mai judecă”, a povestit bătrâna, care, în urmă cu câțiva ani a mai ajuns la spital după ce o vacă a împuns-o în timp ce era cu ea la păscut pe câmp.

Colegă de suferință îi este acum în salonul de la secția ORL o altă pensionară, pe care propriul câine a mușcat-o în zona gâtului. Femeia de 64 de ani încerca să hrănească animalul, numai că poftele acestuia au fost altele. „Am zis și eu să-i dau o coajă de pâine și s-a repezit la mine dintr-o dată. M-a doborât și m-a luat cu colții direct de gât. M-am speriat, am crezut că mor. Când am venit la spital cred că eram deja pe lumea cealaltă, norocul cu domnii doctori care m-au făcut bine”, spune femeia, care i-a cerut deja bărbatului său să scape de câine până revine ea acasă. Bărbatul, Ionel Neagoe, a fost cel care a scos-o pe aceasta din colții animalului ce ar trebui să-i păzească casa de hoți. „Ea s-a aplecat în jos ca să-i lase pâinea, a sărit la ea, a mușcat-o și eu am sărit direct din bucătărie, ca să o scot din raza lanțului. Am sărit peste scară, nici nu am mai coborât scările. Acum cu căldurile astea nu știu ce dracului a apucat-o că nici eu nu mai pot să intru la ea decât cu ciomagul. Am zis că vorbesc cu doctorul veterinar să vină să-i facă o injecție și să mă scape de ea că poate ajung și eu la spital”, spune bărbatul.

Sfaturi de la medicii veterinari

Cele două pensionare, la fel ca și alte persoane rănite de animale, sunt îngrijite la secția ORL de medicul Gheorghe Stanciu, care spune că pe la țară mușcăturile de animale sunt o obișnuință în perioada sezonului cald, în special. Medicul spune că în cazul celor două bătrâne vârsta acestora e o problemă, ele având nevoie în continuare de supraveghere de specialitate pentru a se face bine, o infecție fiind posibilă oricând.

În același timp medicii veterinari recomandă proprietarilor de animale mai multă grijă pentru acestea  în perioadele cu temperaturi ridicate, așa cum este și în prezent, codurile galbene și portocalii de caniculă fiind la ordinea zilei vara aceasta. „Temperaturile crescute fac animalele să își schimbe și ele comportamentul, să devină mai agresive, în special dacă nu le sunt asigurate condiții de microclimat. Au nevoie de umbră, de apă proaspătă și este obligatoriu ca proprietarul să fie atent să nu intre brusc la un animal. Cel mai bine e să-l atenționeze dinainte și animalul să îl observe pentru a fi evitate incidente nedorite”, spune șeful Direcției Sanitar-Veterinare Gorj, Nicolae Călescu.

Vizualizări: 166

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: