Muzeu al civilizaţiei montane, în zona Rânca

Un muzeu al civilizaţiei montane va deveni un nou punct de atracţie al zonei Rânca. Acesta va funcţiona în incinta Casei Obştea “Cerbul” Novaci, o construcţie din lemn, în stil tradiţional, ridicată la intrare în staţiune. Aici vor fi expuse obiecte specifice păstoritului, iar turiştii vor putea asista la fabricarea produselor lactate, proces care se va efectua într-o micro secţie special amenajată.

Zona Rânca îi va atrage pe turişti nu numai cu peisajul impresionant ci şi cu un muzeu al civilizaţiei montane. Clădirea acestuia va fi sfinţită la sfârşitul săptămânii viitoare, lucrările de construcţie aflându-se pa ultima sută de metri. “În localitatea Plopu, la intrare în staţiunea Rânca se lucrează la o construcţie din lemn, în stil tradiţional, care se va numi Casa Obştii “Cerbul” din Novaci. Imobilul va avea întrebuinţări multiple, printre altele va adăposti şi Muzeul Civilizaţiei Montane a Gorjului. Investiţia este în totalitate a Obştii Cerbul din Novaci, iar muzeul reprezintă în proiect pe care l-am conceput împreună cu Constantin Dârvăreanu, fostul director al Casei de Cultură Novaci, în urmă cu aproape două decenii”, a declarat Ion Cepoi, directorul Centrului Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea Valorilor Tradiţionale Gorj. În cadrul muzeului vor fi expuse obiecte privitoare la viaţa şi ocupaţiile păstorilor, obiecte de uz casnic, fotografi şi documente vechi. “Se intenţionează ca acest muzeu să fie unul viu prin înfiinţarea unei micro secţii de fabricare a produselor lactate astfel încât potenţialii vizitatori să poată vedea efectiv întregul ritual al producerii brânzei, caşului şi a iaurtului”, a menţionat Ion Cepoi. Muzeul Civilizaţiei Montane este al 23- lea muzeu al satului din judeţul Gorj. 

REPER

Ion Cepoi a mai precizat că acest muzeu va deveni un reper naţional. “Luând în consideraţie şi faptul că este al doilea an consecutiv în care se organizează Festivalul Toamnei la Rânca, apariţia acestui <-xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />muzeu nu face altceva decât să mărească potenţialul turistic al zonei”, a declarat Ion Cepoi.  

Vizualizări: 146

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: