Casa Iosif Keber trebuie restaurată de urgenţă

Consiliul Judeţean (CJ) Gorj caută un specialist care să realizeze un proiect de restaurare al Casei Muzeu Iosif Keber din Târgu Jiu. Pentru selectarea celui mai bun proiect, care respectă toate condiţiile impuse în cazul oricărui monument istoric, la jumătatea acestei luni va fi organizată o licitaţie la sediul instituţiei. CJ Gorj nu se află însă la prima încercare de acest gen, însă din cauza sumei mici de bani oferită pentru realizarea unui proiect de specialitate, arhitecţii avizaţi de Ministerul Culturii nu s-au îngrămădit.

Casa Keber, construită în urmă cu circa 60 de ani, se află într-o stare avansată de degradare. În timp, singurele intervenţii au constat în zugrăveli interioare. Muzeul a îmbătrânit, tencuiala de pe pereţii exteriori a căzut, elementele decorative s-au deteriorat, aspectul construcţiei fiind grav afectat. Zidurile de la intrare au crăpat, iar un grad avansat de uzură îl prezintă şi învelitoarea din tablă sau jgheaburile, care pot permite infiltrarea apei în casa-muzeu. Nu în ultimul rând folosirea sobelor din interior pot afecta calitatea picturii,   precum şi lucrările pictorului Iosif Keber, aflate în clădire. Starea avansată de degradare în care se află Casa Muzeu Iosif Keber i-a determinat pe reprezentanţii CJ Gorj să caute şi în acest an un arhitect care să întocmească un proiect de restaurare a Casei Keber. În acest scop va fi alocată suma de 80.000 lei, iar pentru executarea unor lucrări de primă urgenţă a fost aprobată în acest an suma de 200.000 lei. Licitaţia va avea loc pe 12 septembrie la CJ Gorj.

Necesită intervenţii

Nu este însă prima dată când CJ Gorj caută un arhitect avizat de Ministerul Culturii pentru a realiza proiectul de restaurare a acestui monument istoric de categorie B. În <-xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />2009 a fost publicat de trei ori anunţul de licitaţie pentru proiecte, dar nici un specialist nu a fost atras. Sumele mici de bani puse la dispoziţie nu au fost pe placul arhitecţilor. După realizarea proiectului se va cunoaşte şi de ce sumă este nevoie pentru restaurarea monumentului. La o primă evaluare, CJ Gorj a estimat o sumă de aproximativ 12 miliarde lei vechi. „Nu se pune problema că monumentul nu poate fi salvat. De la ultima vopsire a pereţilor au trecut mai bine de 20 de ani. Trebuie schimbat de urgenţă acoperişul, care s-a distrus din cauza ploilor acide, iar zona în care a plouat pe ziduri trebuie refăcută cu un material adecvat. Cred că în acest an va fi găsit un specialist care să se ocupe de realizarea proiectului de restaurare”, spune Ion Mocioi.

Proiect complicat

Însă proiectul ce va trebui realizat nu este deloc uşor, având în vedere că este vorba despre un monument istoric de categorie B, iar pentru orice intervenţie este nevoie ca acesta să fie avizat de Comisia zonală a monumentelor istorice. Arhitectul care va întocmi proiectul va trebui să fie neapărat autorizat de Ministerul Culturii. Vor urma o expertiză biologică a materialului lemnos, o expertiză tehnică, va trebui elaborată documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii sau un proiect tehnic. Pentru serviciile de proiectare sunt  60 de zile astfel. La ora actuală, la parterul casei Keber funcţionează Biblioteca de Artă din cadrul Bibliotzecii Judeţene „Christian Tell”, iar la etaj sunt expuse o parte dintre lucrările pictorului, precum şi obiecte persoanale ale acestuia.

Vizualizări: 179

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: