Muzică cu John și Jim

Ieri s-au împlinit 20 de ani de la moartea lui John Lennon. Și tot ieri Jim Morrison ar fi împlinit 67 de ani, dacă nu existau LSD-ul și femeile frumoase. S-ar zice că a fost o zi importantă. Pentru mine a fost, cel puțin. Și ar trebui să fie pentru toată lumea, dacă n-am fi așa tăntălăi.

Geniile n-au viață lungă și nu prea se împacă bine cu succesul. Iar noi, din capătul ăsta de Europă, ne împăcăm rău cu geniile care nu mai cântă, pentru că au câteva sute de kile de pământ peste ele. The Beatles sunt mai comerciali și tot nu-i ascultă nici gagicile romantice și urâte de liceu. Cât despre The Doors, cred că nu-i mai ascultă nici măcar snobii. E drept că nici nu se prea dansează bine pe ei. Dacă pui ”Riders of the Storm” la un chef la care nu a fumat nimeni iarbă, riști să fii dat afară din incintă. Iar dacă pui ”Hey, Jude” riști să fii dat afară în timp ce se râde de tine. Nu, dacă ai bășini de rocker azi mergi în spate cel mult până la Freddy Mercury. Queen e maximul de rafinament la care reușesc să urce idioții generației noastre. În rest, pretențioșii mai servesc U2. U2, acești păcălici ai rock-ului care au indus în eroare milioane de copii din toată lumea. Copii care au crezut că rock-ul și muzica sună așa. Și care n-au trecut prin ABC-ul Beatles-CCR-Led Zeppelin-Pink Floyd. Sigur că-i de vină și media. De fapt, e un cerc vicios. Media crede că aia se cere, așa că asta dă, iar publicul crede că doar aia există, pentru că aia dă presa.

Câteodată mă întreb ce-ar face azi Morrison și Lennon, dacă ar mai trăi. Nu mi-e foarte greu să-mi imaginez. Am exemplul unui geniu mai puțin obișnuit în ceea ce privește longevitatea: Bob Dylan. Eu l-aș numi cel mai mare artist venit vreodată în România. Și de-abia a adunat vreo 10.000 de oameni. Și nu oricine, ci Dylan. Un poet tradus intens și cover-uit chiar înainte de 1989. Cam așa i-aș vedea și pe Jim și John azi: făcând turnee tristuțe prin țări din lumea a treia a căror populație nu apreciază muzica adevărată. Deci poate c-a făcut mai bine Chapman, până la urmă.

www.mantzy.wordpress.com

Vizualizări: 99

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: