NATO trimite încă trei mii de militari în Afganistan

NATO a decis să-şi consolideze misiunea de consiliere şi asistenţă a forţelor armate afgane, care creşte de la 13.000 la 16.000 de militari, a anunţat secretarul general Jens Stoltenberg.

”Noul număr de militari va fi de 16.000 şi se va concentra în particular asupra antrenamentului trupelor”, mai ales al forţelor speciale, al ajutorării armatei afgane să-şi ”dezvolte forţa aeriană” şi asupra formării în şcolile militare, a precizat Stoltenberg într-o conferinţă de presă la sediul Alianţei Nord-Atlantice, la Bruxelles.

În prezent, misiunea "Resolute Support" de consiliere şi asistenţă a armatei afgane numără aproximativ 13.000 de militari.

Hotărârea de a creşte numărul trupelor Alianţei în această ţară urmează să fie adoptată în mod oficial joi, în a doua zi a unei reuniuni a celor 29 de miniştri ai Apărării din statele NATO, la Bruxelles.

Aceste întăriri vor proveni ”jumătate din Statele Unite, iar aproximativ jumătate” din alte state membre ale Alianţei şi partenerii lor, a precizat Stoltenberg.

Statele Unite le-au cerut aliaţilor lor la NATO să trimită ”aproximativ o mie” de militari suplimentari în Afganistan, unde îşi sporesc ele însele prezenţa, a anunţat la începutul lui octombrie ambasadoarea americană la Alianţă Kay Bailey Hutchison.

În cadrul ”noii strategii” anunţate de către preşedintele Donald Trump, Washingtonul vizează o creştere cu ”3.000 de militari americani şi aproximativ 1.000 de militari aliaţi” în Afganistan, anunţa ea. (A.A.)

Vizualizări: 215

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: