Ne-am dat rapului!

Sunt de acord că presa, dacă e musai să aibă o poziţie politică, atunci trebuie să fie critică la adresa puterii. Sau anti, dacă vreţi. E o atitudine oarecum firească nu doar pe plan jurnalistic, ci şi uman. Omul e făcut să fie nemulţumit de ceea ce are. Politic vorbind, omul are un guvern. De care e logic să fie nemulţumit. Totul e să nu fie turbat şi orb în nemulţumire. Sau în mulţumire. Orice om cu convingeri ferme e un prost. Pupincuriştii lui Băsescu sunt nişte proşti la fel de mari ca futincuriştii lui. Totuşi, revenind la nivelul jurnalistic, îi aleg oricând pe fanaticii care înjură puterea în detrimentul celor care o ridică în slăvi. Sigur, asta dacă sunt obligat să aleg. Şi, din păcate, la noi la televizor eşti cam obligat să alegi. Ştiu, ai oricând opţiunea unui Discovery. Dar opţiunea unui post de ştiri neutru nu. Dacă vrei să afli şi să ştii, trebuie să te împachetezi cu răbdare şi capacitate de-a rezista manipulărilor, pentru că toţi ziariştii de la televizor te vor vrea în barca lor chiar dacă tu nu eşti îmbrăcat de croazieră.

Spuneam, deci, că prefer Antena 3 şi Realitatea unei televiziuni ca B1TV, măcar pentru motivul că e mai firesc să înjuri puterea decât să o susţii necondiţionat. De aceea, mă uit destul de mult la cele două posturi de ştiri moguleşti. Din păcate, eu nu mai pot să fiu anti-putere când văd cât de tâmpiţi sunt cei mai înverşunaţi oameni anti-putere. Ieri, pe Realitatea, Oana Stancu a dedicat o întreagă emisiune de seară unui cântec absolut idiot. Se dă și pe la radiouri. Refrenul e ”Cât vrei să furi, domn ministru / Uită-te-n jur, e sinistru” Şi încă vreo două rime de astea de colţul blocului, urmate de obsesivul ”genţi dă bani, ai genţi dă bani”. Pentru că, vedeţi dumneavoastră, în România, ca să fii rapper, e suficient să vorbeşti cu ”dă” şi ”pă” în loc de ”de” şi ”pe”. Şi să fii prost şi să faci rime tembele. Halal mişcare de protest!

Feriţi-vă de ţara în care rapperii ajung să fie citaţi de televiziunile de ştiri. Înseamnă că undeva, la nivel profund şi aproape imposibil de vindecat, e o tumoare care pute. De fapt, feriţi-vă de ţara în care proştii se mobilizează, indiferent de scop.

mantzy.wordpress.com

Vizualizări: 134

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: