Negocieri prelungite pentru CCM la MedservMin. Asistenţii medicali, plătiţi ca muncitori necalificaţi

Salariații MedservMin vor rămâne fără Contract Colectiv de Muncă (CCM) la mijlocul acestei luni. Cei din conducerea unității vor să prelungească negocierile cu sindicatul reprezentativ, pentru a găsi soluții în vederea echilibrării salariilor angajațior. Acest proces presupune ca tot personalul să rămână fără CCM o bună perioadă. „Nu rămân descoperiți, se aplică prevederile din contractul individual de muncă”, a explicat directorul interimar al MedservMin, Ion Rușeț.

Contractul Colectiv de Muncă al salariaților MedservMin, societatea prestatoare de servicii medicale pentru CE Oltenia, expiră în data de 17 iulie. Sindicatul reprezentativ și conducerea societății poartă negocieri încă de la începutul lunii iunie pentru încheierea unui nou CCM, dar nu au ajuns la un consens. Sindicaliștii spun că nu prea au mari pretenții, având în vedere bugetul din acest an, însă speră să obțină măcar o majorare a valorii tichetelor de masă. „Toți asistenții medicali au salariul minim pe economie, ca muncitorii necalificați. Noi n-am cere nu știu cât, dar nici așa, cu salariul acesta; sunt oameni cu studii, cu școală postliceală. Aș vrea să le echivalez salariile la fel cum au cei de la buget. Sunt convins că nu se poate. Trebuie renegociate tarifele cu CEO. La noi salariile nu s-au mai majorat din 2008. Vom încerca măcar să majorăm la tichetele de masă. Le avem la 9,7 lei şi sperăm să fie măcar 13 lei”, a declarat Liviu Cosmulescu, lider sindical la MedservMin.

Proces anevoios pentru echilibrarea salariilor

O nouă rundă de discuții între cele două părți ar urma să aibă loc vineri și sâmbătă. „Suntem într-o relativă întârziere cu procesul de negociere. Probabil vom ajunge să prelungim procesul de negociere cu o perioadă rezonabilă, 15 sau 30 de zile. Sunt aspecte care trebuie analizate cu responsabilitate”, a explicat Ion Rușeț, directorul interimar al MedservMin.

Cei din conducerea unității spun că au nevoie de timp pentru a găsi soluții în vederea realizării unor creșteri de salarii pentru angajații cu lefuri mici. „Este un proces extrem de greoi. Așteptările salariaților sunt mari, proiecția bugetară care s-a făcut anul trecut pentru 2017 s-a făcut pe venituri mai mici de la CEO decât în 2016. Fondul de salarii a fost documentat având ca referință salariul minim pe economie, fără niciun alt coeficient de recalculare. Și în aceste condiții, de aici pornim. Așteptările salariților și ale mele au fost acelea de a echilibra salariile între diferite categorii de personal”, a mai spus Ion Rușeț.       

Aceste echilibrări ar putea fi realizate și printr-o reducere a unor sporuri de care beneficiază o parte din personal. Sunt angajați în unitate care iau spor de 200% pentru că lucrează în weekend. Cei din conducere vorbesc și de o posibilă rectificare a bugetului unităţii.

Vizualizări: 763

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: