Nelu Pavel şi alţi lideri ai rromilor, amendaţi cu câte 1000 de lei

Şase lideri ai rromilor din Gorj, implicaţi într-o anchetă penală, au fost sancţionaţi ieri cu amendă administrativă în valoare de 1000 de lei fiecare de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Judeţean. Pe lista celor sancţionaţi se regăseşte Nelu Pavel, dar şi Alin Bobu sau Grigore Căldăraru, primul fiind consilier judeţean pe listele PSD Gorj care la sfârşitul anului trecut le recomanda jurnaliştilor să înveţe limba ţigănească pentru a putea discuta cu el.

Decizia de sancţionare a celor şase se regăseşte în rechizitoriul pe care procurorii l-au întocmit în ancheta care vizează un scandal produs la sfârşitul anului trecut în cartierul de rromi Obreja din Târgu Jiu, scandal soldat cu înjunghierea unei persoane şi cu reţinerea sau arestarea mai multor bărbaţi. Amenda administrativă de 1000 de lei a fost aplicată pentru Grigore Căldăraru, consilier pe probleme ale rromilor la Primăria Târgu Jiu, Alin Bobu, consilier al prefectului de Gorj pentru problemele rromilor, Nelu Pavel, consilier judeţean PSD şi lider al Partidei Rromilor din judeţ, precum şi pentru Ionel Pătru, Traian Bob şi Constantin Marin, cel din urmă fiind cel mai în vârstă stabor din judeţ. Toţi au fost cercetaţi pentru favorizarea infractorului, după ce, la începutul anului, au organizat o judecată ţigănească (un stabor), ocazie cu care adunaseră 20.000 de lei pentru a determina unii martori din dosar să îşi schimbe declaraţiile astfel încât persoanele aflate în stare de arest preventiv să fie puse în libertate. Poliţiştii au confiscat atunci suma de 18.000 de lei, iar pe Grigore Căldăraru a fost reţinut pentru 24 de ore, acesta declarând că nu este vinovat.

Învinuiţii au recunoscut faptele şi au devenit martori

Procurorii au dispus, în acest dosar, trimiterea în judecată a şapte rromi care au fost implicaţi în scandalul din luna decembrie, unul dintre aceştia, Claudiu Pasăre, fiind acuzat de violare de domiciliu, tentativă de omor şi încăierare. Procurorii au solicitat, de asemenea, „luarea măsurii arestării preventive a inculpaţilor”, fără a se menţiona vreun nume. Oricum, e de amintit că, pe parcursul anchetei, cei şase şi-au cam recunoscut faptele, motiv pentru care acum scăpat doar cu amendă şi au devenit şi martori împotriva celor pe care vroiau să îi „medieze”. „Faptele constau în medierea unei înţelegeri frauduloase cu părţile vătămate, în încercarea de a favoriza inculpaţii să se sustragă de la urmărirea penală, deşi sunt prevăzute de legea penală, prin modalitatea concretă de săvârşire şi împrejurările în care au fost săvârşite nu prezintă în concret gradul de pericol social al unei infracţiuni. Astfel, învinuiţii au recunoscut şi regretat faptele săvârşite, nu au antecedente penale, pe parcursul urmăririi penale au avut o atitudine sinceră, faptele acestora aducând o atingere minimă relaţiilor sociale care privesc înfăptuirea justiţiei”, se precizează în rechizitoriul Parchetului.

Consilierul judeţean Pavel a uitat limba română

Atât Pavel, cât şi Bobu, dar şi Căldăraru au negat faptele de care sunt acuzaţi, toţi susţinând că nu au comis nimic ilegal. Mai mult, consilierul judeţean Nelu Pavel a refuzat să vorbească în faţa ziariştilor care l-au aşteptat la începutul anului să iese de la audierile de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj să vorbească în limba română. Acesta a vorbit atunci în ţigăneşte şi a menţionat la final că nu a înjurat pe nimeni. Pavel a mai făcut şi în trecut obiectul unor anchete penale, după ce a fost prins de patru ori conducând fără permis sau după ce mai mulţi rromi l-au acuzat că le-a cerut diferite sume de bani pe care le-a folosit în 2004 drept fonduri pentru campania electorală. De asemenea, consilierul judeţean a ieşit în evidenţă în ultimii ani prin încercările repetate de a promova examenul de bacalaureat, examen pe care l-a trecut în cele din urmă în toamna anului 2007. În ziua în a fost audiat, Pavel şi-a serbat ziua de naştere şi din această cauză anchetatorii au fost clemenţi cu el, după cum au menţionat surse judiciare. Orice greşeală pe care consilierul judeţean o va mai face de acum încolo şi îl va aduce în postura de a fi din nou învinuit nu îi va mai permite acestuia să fie sancţionat cu o amendă administrativă, liderul rromilor riscând oricând un dosar penal în care va avea calitatea de inculpat dacă va recidiva în fapte.

Vizualizări: 92

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: