Nereguli grave găsite de Curtea de Conturi la Alimpeşti

Curtea de Conturi Gorj a finalizat raportul cu privire la auditul care a avut loc la primăria Alimpeşti, la finele anului trecut. Raportul scoate în evidenţă nereguli grave săvârşite de autoritatea publică locală şi dispune zeci de măsuri de remediere a deficienţelor cel târziu până în luna aprilie a acestui an. Consilierul local Leonida Belgher a fost cel care a atras atenţia încă de la începutul controlului că vor fi descoperite nereguli grave şi a acuzat-o pe şefa Curţii de Conturi că a dispus încetarea controlului când a văzut jaful. Primarul localităţii Alimpeşti, Elena Mosor, critică modul în care au fost stabilite prejudiciile şi spune că va ataca în instanţă decizia Curţii de Conturi Gorj.

Decizia Curţii de Conturi din 11 decembrie 2015 cu privire la controlul efectuat la primăria comunei Alimpeşti scoate în evidenţă mai multe nereguli legate atât de fundamentarea bugetului, acordarea unor sporuri ilegale, consumul de motorină, cât şi situaţiile de lucrări la unele drumuri comunale. Un aspect important din decizie este legat de lucrările pe Drumul Comunal Cimitir-Alimpeşti, unde auditorul ar fi constatat că au fost înscrise la plată dimensiuni ale drumurilor mai mari decât cele existente în fapt şi că materialul folosit nu este cel stipulat în acte. Prejudiciul ar fi fost evaluat la aproape 100.000 de lei.

Primăria Elena Mosor neagă aceste aspecte şi spune că auditorul a refuzat o expertiză tehnică în acest sens. ”Între verificarea ochiometrică a auditorului şi expertiza tehnică făcută în cauză este diferenţă ca de la cer la pământ. Pentru acest drum noi am luat macadam de Bistriţa şi pe avizele de însoţire a mărfii scrie calcar, în situaţia de lucrări s-a scris macadam, dar nu poate să spună că nu este macadam. Trebuia să se facă probă”, a spus Elena Mosor, primarul din Alimpeşti.

În aceeaşi decizie a Curţii de Conturi s-a constatat că primăria a depăşit cu aproape 300 de litri consumul anual de motorină. ”Deşi instituţia avea normat un autoturism şi un consum anual de carburant de 900 de litri pe an, s-a constatat că în anul 2014 acest autoturism a înregistrat un consum de 1.208,42 de litri pe an. Pentru aceasta, instituţia a achitat necuvenit suma de 1.579,11 lei”, se arată în decizia Curţii de Conturi. Primarul localităţii Elena Mosor a contestat şi acest aspect. ”Maşina primăriei am luat-o prin donaţie pe primărie, nu pe Consiliul Local. Consiliul Local are 75 de litri pe lună, dar maşina am luat-o pe primărie, iar primăria este instituţie publică de interes local, iar la consum intră la alte instituţii. Eu am precizat acest lucru şi am şi contestat măsura respectivă la Curte şi o voi contesta şi în instanţă. Auditorul a spus că trebuia să ne încadrăm la 75 de litri cum se încadrează Consiliul Local şi nu la 100 de litri cum se încadrează alte instituţii. Şi dacă l-am depăşit nu l-am depăşit ca să ne ducem la schi sau la plajă cu maşina instituţiei. L-am depăşit că am avut patru proiecte pe fonduri europene”, a spus Elena Mosor.

Consilierul local Leonida Belgher susţine că ar fi fost depistate mult mai multe nereguli, dacă nu ar fi fost stopat controlul. ”Această decizie reflectă realitatea de la primăria Alimpeşti, unde s-au furat foarte mulţi bani, asta o spun de ani de zile. Decizia aceasta şi controlul este pe ultimele şase luni şi când s-a văzut că doar în cele şase luni există atâta furăciune, doamna director a Curţii de Conturi a stopat controlul la primărie. Ceea ce este mai grav este că doamna primar trebuia să ne pună la dispoziţie raportul Curţii de Conturi, dar nici până la ora asta nu a binevoit să facă acest lucru. Nu ni s-a pus la dispoziţie nici raportul pe SC Util Alimpeşti, nici pe primărie. Eu, împreună cu alţi doi consilieri, Constantin Ioniţescu şi Alina Coconu, am făcut o cerere către Curtea de Conturi să ne pună la dispoziţie aceste două rapoarte. Furtul este mult mai mare dacă se extinde controlul pe ultimii trei ani. E dezastru ce se întâmplă în comuna Alimpeşti”, a spus Leonida Belgher, consilier local Alimpeşti.

Primăriţa Elena Mosor susţine că toţi consilierii locali au putut studia raportul în şedinţa de Consiliu Local. ”Decizia este sinteza raportului, conţine tot ce conţine raportul şi în plus conţine şi măsurile care trebuie luate. Le-am făcut copie absolut la toţi după decizie, iar raportul l-am prezentat în şedinţă. Acest auditor a vrut să-i facă jocul lui Belgher. O să mergem în instanţă şi gata, că trebuie să înţeleagă şi cei care vin în control, să nu creadă că sunt cine ştie ce miniştri. Fiecare trebuie să fim corecţi, iar când stabilim un prejudiciu şi pui în sarcina cuiva să plătească trebuie să fi foarte sigur că aşa este”, a spus Elena Mosor, primarul din Alimpeşti.  

Vizualizări: 486

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: