A bubuit butelia în timpul priveghiului!

Situaţie incredibilă în satul Larga, din comuna Muşeteşti, unde ieri dimineaţă o butelie a explodat şi a provocat un incendiu într-o locuinţă în care se aflau mai mulţi localnici ce participau la un priveghi. Proprietarul casei urma să fie condus pe ultimul drum, iar în bucătăria de vară femeile începuseră să pregătească o parte din meniul necesar la pomană. Explozia a fost urmată de un puternic incendiu, sătenii apucând să îl scoată pe răposat la timp, ducându-l în stradă, după care au reuşit să salveze şi câteva din lucrurile aflate în casă.

Membrii familiei Bărbulescu şi vecinii tocmai îşi făceau primele planuri pentru ziua de ieri în momentul în care s-a produs nenorocirea. Valeria Bărbulescu, soţia răposatului, plângea oricum după fostul său partener de viaţă, după necazul de ieri dimineaţă ea fiind şi mai lovită de soartă. „Dintr-o dată s-a făcut flăcări şi am auzit pe cineva zicând să fugim. A fugit toată lumea, bine că au scăpat întregi. Acum nu mai am ce să fac, nu mai am putere să trec prin aşa ceva. Nu mai am nici un ajutor, nu mai am omul meu, nu ştiu ce o să mă fac. În loc să îmi duc omul în vale, spre biserică, acum rămăsei cu el în zăpadă la poartă”, spunea bătrâna greu încercată de soartă.

incendiu_priveghi_musetesti

Una din femeile aflate în bucătărie a povestit că panica a fost mare, fiecare fugind încotro a putut pentru a se proteja. „Ne pregăteam să facem mâncarea la bucătărie şi a strigat cineva să fugim. A strigat că bubuie butelia şi apoi văzurăm flacăra. Ne duserăm prin grădină, mortul era în casă, am fugit la el şi l-am scos afară”, a spus femeia. Ginerele răposatului a menţionat că el a fost cel care a schimbat butelia cu o seară înainte, pentru a se asigura că sunt suficiente gaze necesare pregătirii mâncării pentru pomană, el neremarcând vreo problemă.

Mortul în stradă

Cu toate acestea, butelia a fost scoasă bucăţi de către pompieri din resturile carbonizate, flăcările distrugând mare parte din locuinţă, două camere, inclusiv cea unde era priveghiul, rămânând cât de cât mai bune. Sătenii au trecut repede peste şocul exploziei produse de butelie şi au încercat să salveze ce se mai poate în momentul în care au văzut cât de repede se extinde incendiul, mai ales că ardea deja fânul din podul anexei gospodăreşti. „Mortul l-am scos prima dată din casă, că am zis ca dacă vine focul până la camera unde era el măcar pe el să nu îl ardă. Ne-am dus, l-am luat şi l-am dus în stradă, pe zăpadă. Apoi unii au fugit, alţii am scos din lucruri că am zis să nu ardă totul. Cei ai casei şi-au luat banii pe care îi mai aveau pe aici, am mai scos din lucruri, dar multe au ars în incendiu. Noi am vrut să protejăm măcar o cameră, ca să nu rămână chiar sub cerul liber”, a spus unul dintre săteni.

incendiu_casa

Două echipaje ale ISU Gorj au fost deplasate în zonă pentru a stinge focul, frigul de afară făcând ca la una dintre maşinile de intervenţie să se formeze un dop de gheaţă, apa neputând fi folosită. Pompierii nu au dus însă lipsă de apă pentru că au folosit motopompele din dotare pentru a lua apă de la două fântâni aflate în zonă. Lupta cu focul a fost însă dificilă, durând zeci de minute, mai ales că fânul ardea mocnit. Pompierii au reuşit, de altfel, pe un drum acoperit cu zăpadă îngheţată, să ajungă la locul intervenţiei înaintea fiului răposatului, care era plecat cu treabă la Primărie. „Eu eram să fac actele la primărie când m-au sunat de acasă să îmi spună că arde casa. Treceau pompierii să stingă focul. Acum când am venit aici îmi dau seama cât de mare e tragedia. Nu a mai rămas nimic, nu ştiu cu ce o să mai facem pomana. Nu îmi vine să cred. Făcusem toată pregătirea şi urma să îl înmormântăm pe tata, iar acum a ars totul”, a spus Ştefan Bărbulescu.

De neimaginat

Cele întâmplate la Larga au fost şocante pentru localnici, dar şi pentru preotul care se pregătea de slujba de înmormântare. Părintele Nicolae Tătaru a spus că nu a mai pomenit aşa ceva de când slujeşte el la biserica din localitate, sătenii fiind şi ei speriaţi de cele întâmplate. „Şi mort în casă şi casa arsă nu s-a mai pomenit aşa ceva. Să ajungi cu mortul în zăpadă ca să nu ardă… Doamne fereşte”, a spus o localnică.

Bătrânul decedat va fi condus azi pe ultimul drum, între timp poliţiştii şi pompierii deschizând o anchetă pentru a stabili ce anume a dus la producerea acestei nenorociri.

Vizualizări: 256

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: