Nicolae Vaideanu transformă lemnul în icoane

De mai bine de 20 de ani modelează lemnul în diferite forme reuşind să transforme acest materiale în icoane, figurine, uşi sau mobilă. Datorită talentului său acesta a devenit foarte cunoscut în localitatea Peştişani, loc în care s-a născut. Mai mult decât atât, turiştii care vizitează Casa Memorială Constantin Brâncuşi din Hobiţa nu ezită să treacă şi pe la cunoscutul meşter, care realizează în miniatură operele sculptorului.

Nicolae Vaideanu a fost iniţiat în tainele sculpturii chiar de bunicul său, despre care acesta spune că era cel mai mare meşter din sat. „Cel care mi-a pus prima oară dalta în mână a fost bunicul meu, Ion Jura. Eram în clasa a treia când bunicul meu, mi-a pus dalta în mână. Acum este bătrân, are 90 de ani, dar toată lumea ştie că el a fost cel mai mare meşter din comună. Lângă el petreceam foarte mult timp”, îşi aminteşte Nicolae Vaideanu. În timp, încercările sale au dat roade, iar acum se mândreşte cu atelierul său de tâmplărie. După ani de trudă, în care a încercat să dea lemnului forma dorită, meşterul din Peştişani spune că acum nimic nu i se mai pare greu. Spune că poate să realizeze orice. „Eu când văd un lemn văd şi forma pe care acesta trebuie să o aibă. Văd şi finalitatea sa”, menţionează Nicolae Vaideanu. Pentru că s-a făcut cunoscut prin arta sa, meşterul a început să primească şi comenzi de la oameni din judeţ, din ţară sau chiar din străinătate. „Vin la mine turişti din Franţa sau Italia care îmi cer să realizez în lemn lucrări cu specific brâncuşian. Vin în Gorj pentru Brâncuşi şi vor să rămână şi cu o amintire. Aşa că eu le onorez imediat comenzile şi au fost tot timpul mulţumiţi”, mai menţionează meşterul.

Sculptează în orice fel de lemn

Sculptorul din Peştişani spune că fiecare obiect are specificul său. „Se poate sculpta în orice fel de lemn. Mergi prin pădure şi găseşti o formă mai deosebită căreia încerci să îi dai viaţă. La început mi s-au părut mai dificil de realizat icoanele pentru că sunt mai migăloase, dar în timp am învăţat să am răbdare în lupta cu lemnul, pe care trebuie să îl cunoşti foarte bine”, mai spune Nicolae Vaideanu. De asemenea, pe mobila pe care o fac la comandă aplic diverse modele care necesită foarte multă răbdare.

Deşi este profesor la secţia externă a Şcolii Populare de Artă din Peştişani, unde îi învaţă pe copii acest meşteşug popular, Nicolae Vaideanu spune că această tradiţie nu se mai păstrează. „Sunt puţini care duc mai departe acest meşteşug. Sunt puţini care mai fac ceva din această meserie”, menţionează meşterul.

Vizualizări: 225

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: