13,5 hectare de culturi compromise la Baia de Fier

Autorităţile locale au întocmit bilanţul dezastrului produs de grindină la Baia de Fier. Peste 13 hectare de culturi au fost compromise. Din nefericire pentru locuitori, nu vor fi despăgubiţi, dat fiind faptul că nu şi-au asigurat culturile. Valoarea totală a pagubelor se ridică la peste 670 de milioane de lei vechi.

La Baia de Fier, aproximativ jumătate din culturile de viţă de vie, pomi fructiferi şi legume au fost distruse luni noaptea de grindina căzută. Viţa de vie a fost cea mai afectată în acest caz, aproape nouă hectare de culturi fiind distruse. „În urma precipitaţiilor şi a căderilor de grindină, s-au înregistrat pagube la culturile agricole, nivelul acestora ridicându-se la 673 de milioane de lei. În urma evaluărilor făcute de către specialiştii din agricultură s-a constatat că nivelul de afectare pe fiecare cultură este sub 50%, astfel 8, 9 hectare de culturi de viţă de vie sunt distruse, culturile de pomi fructiferi pe o suprafaţă de 0,15 hectare şi culturile de legume, 4,5 hectare”, a precizat Virgil Drăguşin, director adjunct în cadrul Direcţiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală Gorj.

Locuitorii din Baia de Fier nu aveau culturile asigurate aşa că nu vor fi despăgubiţi. „Noi constatăm această pagubă, dar producătorii agricoli neavând culturile asigurate nu vor putea obţine despăgubiri pentru aceste culturi. Am înaintat situaţia Ministerului Agriculturii, rămâne ca factorii de decizie să se dispună sau nu o măsură în această privinţă”, a spus Virgil Drăguşin.

Şi în alte localităţi din zona montană, precum Crasna şi Novaci, au avut loc căderi de grindină, însă pe suprafeţe mai restrânse, iar autorităţile locale nu au prezentat situaţia Direcţiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală Gorj.

Vizualizări: 137

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: