A învăţat să picteze icoane de la măicuţele din Tismana

Valerica Miuţe pictează icoane pe sticlă de mai bine de zece ani după o tehnică învăţată la Mănăstirea Tismana. Este de profesie tehnician responsabil cu protecţia muncii în cadrul Hidroelectrica, loc în care a lucrat şi ca electrician. Pictează din pasiune, iar talentul său va fi împărtăşit şi copiilor din Tismana, zonă în care şi locuieşte. În timp, sfinţii au fost pictaţi şi pe pietre şi pe scoarţa copacilor.

Valerica Miuţe spune că a învăţat să picteze icoane la îndemnul unui medic care avea un cabinet de bioenergie. „Acest lucru se întâmpla în urmă cu câţiva ani. Am fost la cabinetul respectiv şi doctorul de acolo mi-a spus că eu trebuie să pictez icoane. Eu mai luasem lecţii de desen la Şcoala Populară de Artă din Târgu Jiu, dar nu mă gândisem la acest lucru. Aşa că am mers la măicuţele din Tismana, care au atelier de pictură, să mă înveţe”, spune Valerica Miuţe.

După mai multe încercări s-a dovedit că avea talent la realizarea icoanelor. Cu lucrările sale a organizat şi expoziţii şi a participat la târguri. „Trebuie să respecţi doar tehnica de pictură pe sticlă şi faptul că se face după model contează. Nu trebuie să creezi. Culorile le aleg eu astfel încât să respect veşmintele sfinţilor. De asemenea, mai ţin cont şi de ceea ce va reprezenta icoana atunci când va fi finalizată. Aceasta trebuie să arate spiritualitate şi să exprime bunătate”, mai menţionează aceasta.

Vizitează mănăstirile din ţară

Pentru a găsi modele şi inspiraţie pictoriţa vizitează destul de des mănăstirile din ţară. „Merg la mănăstiri, în special la cele din Moldova. Pe cele din Oltenia le-am vizitat aproape pe toate. Faptul că locuiesc aproape de mănăstirea Tismana mă ajută foarte mult. E imposibil să nu te impresioneze pictura de acolo, chiar dacă nu faci icoane”, mai afirmă Miuţe Valerica. Timp de doi ani a participat la Tabăra de pictură care are loc la Mănăstirea din Sălaj. „M-am bucurat foarte mult să reprezint Gorjul la Tabăra de pictură din Sălaj, unde au venit pictori de icoane din toate judeţele. Cu picturile realizate acolo s-au organizat expoziţii în ţară”, spune aceasta.  

Talentul, împărtăşit copiilor

Din talentul său, Valerica Miuţe va împărtăşi şi copiilor din Tismana, deoarece în această toamnă va fi deschisă o secţie externă a Şcolii Populare de Artă în acest oraş. „Mi-ar plăcea să rămână ceva în urma mea. Copiii au sufletul curat”, spune artista. 

Miuţe Valerica menţionează că atunci când pictezi icoane ţi se creează o stare de bine fără să vrei. „Dacă e făcută cu drag icoana are o încărcătură pozitivă. Când încep să pictez intru într-o lume a mea şi mă simt foarte bine. Când îmi aleg pietrele trebuie să ştiu sigur că voi picta pe ele. Dacă le arunc nu mă voi simţi bine. Eu când văd piatra văd şi ce sfânt s-ar potrivi pe bucata aceea”, mai afirmă pictoriţa.

Vizualizări: 217

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: