Ninel Potârcă, 24 de ore în arest pentru o nouă evaziune

Fostul candidat la Preşedinţia României declara miercuri, după ce s-a trezit cu mascaţii în palatul din Meteor, că a fost o „surpriză mondială” vizita acestora. Ieri surpriza a fost şi mai mare pentru că, de bună voie, Constantin Ninel Potârcă s-a dus la sediul IPJ Gorj pentru a fi audiat într-un nou dosar de evaziune fiscală, ocazie cu care a şi fost încătuşat.

 „Obama” de Meteor, cum i se spunea în alegerile prezidenţiale din 2009, este acum la al treilea dosar penal care îi poate pune definitiv capac oricărei activităţi comerciale desfăşurată de acesta. Constantin Ninel Potârcă se plânge de o bună bucată de timp că anchetele în care a fost implicat în ultimii ani i-au ruinat afacerile şi, cu toate acestea, acum anchetatorii vin şi spun că au mai descoperit o evaziune fiscală, una nouă, de 4,4 milioane lei. Adică vreun milion de euro, caz în care afaceristul rom va ajunge din nou pe mâna procurorilor DNA, pe care îi acuză de o bună bucată de timp de „discriminare”. Ca şi în alte dosare, acesta este acuzat că a folosit facturi fiscale false, pentru operaţiuni financiare nereale, prejudiciind astfel bugetul de stat.

Reţinere după descinderi

Pe parcursul descinderilor fără precedent care au avut loc miercuri la mai mulţi afacerişti romi din cartierul Meteor, Constantin Ninel Potârcă a aflat că nimeni nu are treabă cu el, după câteva ore în care a fost ţinut în curtea palatului său dându-i-se voie să plece în oraş cu maşina. A mers şi a revenit de două ori până când anchetatorii au plecat şi ei, la palatul său mascaţii zăbovind cel mai mult. Anchetatorii au căutat în tot cartierul facturi false din tranzacţiile cu fier vechi, iar Potârcă spunea că un frate al său şi un nepot ar fi acuzaţi că nu ar fi plătit la stat taxe de vreo 20.000 de lei. O nimica toată, motiv pentru care nici nu au fost reţinuţi.

Ieri dimineaţă acesta a fost chemat la sediul IPJ Gorj pentru audieri, dar a ajuns de abia în jurul prânzului. Ce s-a întâmplat pe parcursul audierilor nu se ştie cert, dar e sigur că anchetatorii au decis că se impune reţinerea pentru 24 de ore a celui care este şi preşedinte al Patronatului Oamenilor de Afaceri Romi din România. Potârcă a fost dus ieri după-amiază la spital, conform procedurilor, pentru a i se face verificările medicale de rigoare înainte de a se proceda la încarcerarea sa, azi urmând să fie prezentat, probabil, unei instanţe de judecată pentru a fi emis mandat de arestare preventivă pe numele său.

Nu se teme de puşcărie

Zilele trecute Potârcă declara pentru Pandurul că nu se teme de închisoare, declaraţia fiind făcută după ce Curtea de Apel Craiova îl condamnase la 6 ani de închisoare cu executare, verdictul nefiind definitiv, tot pentru evaziune. Anterior, acesta precizase că se aşteaptă să i se pună iarăşi cătuşele la mâini, presimţind probabil, din mersul anchetei, că ar putea exista „probleme”. Reţinerea de acum se produce şi pe fondul declaraţiilor sale prin care pleda pentru înfiinţarea unui „stat ţigănesc” în Meteor, denumit Cem Romengo, şi pe care în 1993 alţi lideri ai romilor chiar l-au declarat, iniţiativa lor fiind înăbuşită atunci din faşă de autorităţile vremii, şefii etniei cerând o zonă care să fie doar a lor şi în care autorităţile să nu aibă drept de control.

REACŢIE

Fratele Toma Potârcă, implicat şi el în dosare de evaziune fiscală aflate pe rolul instanţelor de judecată, spune că Ninel nu are nicio vină în actualul dosar. El susţine că totul ar fi doar o „făcătură” care are la bază un dosar mai vechi, instrumentat la Bucureşti, şi în care fostul prezidenţiabil ar fi scăpat deja de urmărirea penală. Toma Potârcă spune că, între timp, anchetatorii au mai găsit „o factură, două” cu probleme, care au fost conexate cu vechiul dosar şi, astfel, ar fi apărut noul dosar cu un prejudiciu de aproape un milion de euro.

Vizualizări: 210

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: