„Război” în Meteor! Cartierul romilor, sub asediul mascaţilor!

Evaziune de două milioane de euro, 24 de percheziţii în Gorj, două în Mehedinţi şi una în Hunedoara, cu sute de oameni ai legii în acţiune. Aceasta a fost reţeta aplicată ieri sub coordonarea DIICOT Gorj, principalii vizaţi fiind oamenii de afaceri din cartierul Meteor din Târgu Jiu, care au firme de colectare a materialelor feroase şi neferoase. Ninel Potârcă, fostul candidat la preşedinţia României, a fost vizat de percheziţii. La final, zeci de suspecţi au fost duşi la audieri, iar aurul şi maşinile de lux ale romilor au fost puse sub sechestru.

Atmosferă de „război” ieri dimineaţă în cartierul Meteor. Străzile erau împânzite de mascaţi ca la mineriade, iar în intersecţii erau jandarmi şi agenţi rutieri care legitimau pe oricine, accesul fiind drastic limitat, în curţile în care au avut loc descinderile neintrând şi neieşind nimeni. La ora 6.00 în zori, când afaceriştii din cartier dormeau duşi, mascaţii au descins în baza unui plan bine pus la punct. „Au venit de noapte şi ne-au luat din pat, dezbrăcaţi, în chiloţi, cum dormeam. Au intrat peste noi, ne-au rupt lacătele la porţi, au spart uşile, ca să caute lanţuri, droguri aur. Nu avem noi aşa ceva, nu vezi că noi nici cercei în urechi nu mai purtăm”, a spus una dintre ţigăncile vizitate de mascaţi.

Descinderi la Potârcă

Zecile de reprezentanţi ai forţelor de ordine au luat palatele ţigăneşti aproape la rând pentru a le percheziţiona, mascaţi din Gorj, Dolj, Mehedinţi şi Vâlcea participând la operaţiunea procurorilor DIICOT de la Târgu Jiu. Oamenii legii au dat buzna şi în curtea fostului candidat la Preşedinţie, Constantin Ninel Potârcă. De la ora 6.00 până pe la ora 9.00 acestuia nu i s-a permis să iese din curtea palatului său, de abia după câteva ore de la descindere dându-i-se voie să meargă în oraş, la un proces. Atunci a putut să şi comunice cu jurnaliştii şi să spună că descinderile nu îl vizează pe el, ci pe un frate al său, Toma, implicat şi în alte dosare penale, şi pe un nepot din familie.

„Unul din fraţii mei, bolnav de inimă, a fost pus jos, cu pistolul la cap, fără să ştim şi noi despre ce este vorba. Nu s-a legitimat nimeni, nu nimic. Pentru noi e o surpriză mondială ceea ce s-a întâmplat aici. În Gorj nu s-a mai întâmplat aşa ceva din 1980, deci ne-am întors în timp”, a spus Potârcă, fostul prezidenţiabil neuitând de Cem Romengo, statul ţigănesc despre care vorbea cu câteva zile, după ce instanţele de judecată l-au condamnat, nedefinitiv, la 6 ani de închisoare pe el şi la 5 pe fratele Toma. „Să ne izoleze aici, să pună ziduri, sârmă ghimpată, asta o să facă în cele din urmă, pentru că ne-au blocat afacerile la toţi. O să ajungem să cerem ajutor de la stat, să fim asistaţi, pentru că nu mai putem face absolut nimic”, a spus Potârcă.

Zeci de suspecţi

Descinderile de ieri au vizat şi parteneri de afaceri din Mehedinţi şi Hunedoara ai afaceriştilor din Meteor, procurorii DIICOT de la Târgu Jiu având de audiat 30 de suspecţi. Toţi sunt implicaţi în afaceri cu fier vechi, derulate prin intermediul unor firme fantomă. Afacerile respective le-au asigurat însă acestora câştiguri de peste 2 milioane de euro, atât cât reprezintă paguba înregistrată de stat prin neplata taxelor şi impozitelor şi rambursarea ilegală de TVA.

„Cei implicaţi în această reţea achiziţionau materiale feroase şi neferoase, provenite din furturi şi nu aveau acte pentru ele sau le achiziţionau de la persoane fizice, pe bază de tabele, nefiind înregistrate în contabilitate. Societăţile fantomă justificau apoi operaţiuni nereale ca să poată face operaţiuni bancare care le asigurau suspecţilor câştiguri foarte mari”, spune procurorul Vasile Popescu, şeful DIICOT Gorj.

Vorbele sale sunt contrazise însă de cei percheziţionaţi ieri, care se declară oameni corecţi şi cinstiţi, care puteau fi chemaţi „civilizat” la audieri. „Nu sunt nici un act fals aici la noi. Se lucrează totul pe corect, nu se lucrează cu falsificări. Cine face cu falsificări e la puşcărie”, a declarat unul dintre cei treziţi de mascaţi cu noaptea-n cap, Radu Istratie.

Sechestru pe maşini şi aur

După ore întregi de inventariere a bunurilor din palatele ţigăneşti, anchetatorii au pus sechestru pe mai multe maşini de lux, dar şi pe kilograme întregi de aur. „S-a luat măsura instituirii sechestrului asigurator asupra unor bunuri în vederea recuperării prejudiciului, inclusiv pe aur, în cantităţi consistente, ştiindu-se că aceşti cetăţeni deţin cantităţi mari, cu care îşi gajează uneori împrumuturile”, a menţionat procurorul de caz. Vasile Popescu a avut până aseară târziu de audiat un număr de 30 de suspecţi, la sfârşitul audierii el decizând şi pe cine reţine pentru a cere arestare preventivă la instanţă, măsură despre care vom relata în ediţia de mâine a ziarului nostru.

Vizualizări: 223

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: