Noapte albă la CEO. Ultima ofertă a administrației

Administrația CE Oltenia a venit cu o propunere mai generoasă pentru minerii aflați încă de la sfârșitul săptămânii trecute în întrerupere de activitate. După mai bine de opt ore de discuții, ultima ofertă a administrației a fost de a acorda un adaos la salariu de 700 lei brut pentru muncitori, 500 lei pentru cefeliști și 400 lei pentru șefii de sectoare, de secții și șefii de schimb.

Adosul propus de Directoratul CE Oltenia nu va fi inclus în salariu, ori asta înseamnă că minerii ar putea pierde acest bonus salarial mult mai ușor. Includerea acestor majorări în salariu ar presupune modificarea grilei de salarizare și costuri suplimentare, pentru că s-ar aplica sporuri.

Sindicaliștii spun că minerii vor decide dacă vor accepta sau nu această ultimă ofertă a administrației CE Oltenia.”Noi n-am semnat documentul în sine. Administrația ne-a făcut o ultimă ofertă, după ore în șir de dezbateri. E o situație grea. Acum, salariații trebuie să cântărească, decizia este la dumnealor. Personal, consider că este o ofertă care trebuie luată în seamnă, dar trebuie analizată cu atenție de salariați”, a declarat Paul Constantinescu, vicepreședintele Federației Energetica.

Administrația CE Oltenia s-a angajat că va face o informare referitoare la aceste negocieri, pe care o va transmite în toate subunitățile miniere. Liderii sindicali sperau să obțină mai mulți bani pentru salariații din producție. ”Noi am avut alte doleanțe. Am cerut 1000 de lei pentru muncitori, 700 lei pentru cefeliști și 400 pentru personalul care coordonează activitatățile”, a explicat Constantinescu.

Discuțiile au fost de durată, asta pentru că cei 5 membri ai Directoratului trebuiau să aibă o opinie unanimă în ceea ce privește propunerile sindicaliștilor.

Conform liderilor sindicali, administrația s-a angajat că va găsi o soluție astfel încât prima de Paști să fie impozitată cu 10%. Această primă este de 1000 lei, în prezent fiind impozitată cu 45%.

Reacția minerilor

Pe paginile de socializare, minerii spun că la Roșiuța continuă protestul, iar cei de la Jilț Nord, care au demarat aceste acțiuni, au renunțat de frica procesului înaintat în instanță de conducerea CE Oltenia.

Boza, la discuții cu Viorica Dăncilă

Negocierile dintre administrație și sindicate s-au încheiat miercuri dimineață, în jurul orei 06:00. Imediat după încheierea ședinței, directorul CE Oltenia, Sorinel Boza, a plecat spre București. Premierul României, Viorica Dăncilă, l-a chemat la discuții. Întrevederea dintre cei doi ar urma să aibă loc miercuri după-amiază.

Vizualizări: 6,320

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: