Noi locuri de muncă pentru mineri! În Israel, nu la Gorj!

Veste neașteptată ieri pentru locuitorii din Motru și nu numai, după ce o firmă străină și-a manifestat interesul pentru a angaja din această zonă 100 de bărbați care să lucreze în subteranul unei mine. Angajările nu le face în nici un caz Complexul Energetic Oltenia, chiar dacă suntem în perioadă electorală, compania care îi vrea pe ortacii noștri fiind una din Israel, aceasta avându-l ca patron pe nimeni altul decât pe Carlos Slim, mexicanul care la un moment dat devenise mai bogat decât Bill Gates de la Microsoft.

Liderul sindical Florin Hossu, șeful Cartel Alfa în Maramureș, a venit ieri la Motru pentru a discuta cu lideri sindicali din zonă, dar și cu pensionari din minerit, convins fiind că cei din urmă vor răspândi vestea în oraș și, astfel, minerii interesați să lucreze în străinătate vor depune cereri. Prima veste adusă de Hossu la Gorj a fost aceea că leafa în Țara Sfântă este de 10 dolari pe oră, cazarea e gratis, la fel ca și o masă, condițiile de lucru fiind unele caracterizate prin temperaturile ridicate înregistrate în Israel, mina la care vor munci ortacii fiind situată în zona de sud, unde este și mai cald.

Inițial Hossu a căutat mineri la Maramureș, dar angajații miliardarului mexican au aflat că în Oltenia sunt folosite utilaje similare cu cele din Israel, ceea ce i-a avantajat pe ortacii din zona Motru, o zonă în care subteranul este oricum istorie. Cei care au venit la întâlnirea de ieri au fost interesați de oferta făcută de israelieni, ei solicitând însă condiții ferme în contract și garanții că vor fi plătiți la timp. „Eu am ieșit la pensie de câțiva ani, meserie știu că asta am făcut toată viața, numai că vreau să se scrie în contract că ne trimit înapoi în țară cu primul avion dacă nu ne dau salariul după prima lună. Accept eventual să lucrez o lună gratis, o iau ca pe experiență personală, dar să nu ne lase dracului să murim pe acolo că nu vrem să ne vedem pe la televizor. Dacă ne și plătesc așa cu promit, chiar și pe noi pensionarii mai tineri, desigur că ne poate interesa pentru că sună destul de tentant”, a spus unul dintre bărbații veniți la întâlnire.

Acum nu se știe când va avea loc următoarea întâlnire și când vor începe recrutările propriu-zise, dar e cert că, așa cum spunea Hossu ieri, în momentul în care un prim grup de 30 de bărbați depune cerere pentru angajare, israelienii își trimit reprezentanții la Motru pentru a face angajările. Liderul sindical a menționat că pot fi făcute recrutări și din rândul minerilor din Valea Jiului, dacă aceștia sunt interesați și știu să utilizeze aparatele cu care vor trebui să lucreze, pe angajatori interesându-i doar să aibă muncitori care să poată face față condițiile de lucru din sudul Israelului.

Vizualizări: 271

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: