Norvegia, paradisul infractorilor. Dar și al neinfractorilor. Cum dracu’?!

Oamenii din multe țări căscau ochii mirați atunci când Anders Breivik a primit doar 21 de ani de închisoare, în 2012, după ce omorâse cu sânge rece 77 de oameni, pe o insulă, într-un act de terorism record, pentru o singură persoană. Practic, așa cum observau de pe atunci jurnaliștii, omul n-a primit nici 100 de zile de pușcărie/ om ucis. Dacă vă încălzește cu ceva, decizia curții a fost în unanimitate (cinci din cinci). Ciudățenia (așa cum o vedem noi) merge și mai departe: majoritatea rudelor și apropiaților victimelor s-au declarat mulțumiți de pedeapsa primită de Breivik. În majoritatea țărilor, sistemul de justiție se bazează pe justiția retributivă. În Norvegia, se practică un sistem numit ”justiție restorativă”. Acesta nu se concentrează pe pedepsirea criminalului cât mai degrabă pe repararea a ce se poate repara, moral și psihic, atât în ceea ce privește victimele și cei apropiați lor, cât și în ceea ce privește criminalul însuși. În Norvegia criminalii sunt (spune un judecător al Curții Supreme de la Oslo) ”încurajați să înțeleagă consecințele acțiunilor lor și să empatizeze cu victimele”. Nu vom insista pe diferența dintre cele două sisteme, nici pe cine e mai civilizat și cine nu. Să spunem doar că sunt lucruri diferite. 

În loc, ne vom concentra pe știrea zilei: anume, că Breivik a făcut o plângere în care spune că i se încalcă drepturile elementare în ceea ce privește condițiile de detenție. ”Mai e și nesimțit”, veți zice, și probabil pe bună dreptate. Pentru că omul care a omorât 77 de oameni într-o oră, om cu om, nu punând vreo bombă sau doborând vreun avion, își face cei 21 de ani într-o celulă cu mobilier Ikea, baie (cu duș!), televizor și cu o mică sală de gimnastică personală. Ba mai mult, deținuților li se acordă deseori permisii îndelungate, în care sunt lăsați să se îngrijească de o mică fermă din apropiere, să joace cărți, să schieze și chiar să stea la taclale cu locuitorii insulei. Au inclusiv drept de vot. Și peste 90% dintre ei vor ieși din închisoare în circa 8 luni.

Dacă funcționează? Păi, rata recidivei este de 20%, cea mai mică din lume. Comparați-o cu cea din Statele Unite, de pildă, unde 76% dintre foștii deținuți sunt arestați din nou în cel mult cinci ani.

Și acum lovitura, vă rog: majoritatea  deținuților din pușcăriile norvegiene sunt străini. Și 35% sunt din România, Lituania sau Polonia.

Nici măcar nu mai trebuie să trag eu concluziile. Să zicem doar că ne-ar fi tuturor mult mai bine în Norvegia. Da, da, exact statul ăla rău care a luat copiii creștinilor români.

Vizualizări: 525

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: