Nou organ din corpul uman descoperit recent

Mai mulţi medici care studiau un anumit tip de cancer au descoperit un nou organ din corpul uman. Acesta a fost descoperit din greșeală şi este situat în gât, fiind vorba de o glandă cu rol de lubrifiere.

Mai mulţi oameni de știință care făceau studii despre cancerul de prostată au descoperit un nou organ în gâtul uman. Până acum se credea că regiunea nazo-faringiană, din spatele nasului, găzduiește doar o serie de glande salivare microscopice, dar cercetătorii au găsit acum un set nou de glande, de aproximativ 3,9 centimetri lungime. Datorită amplasării lor, pe o bucată dintr-un cartilaj numit torus tubarius, aceste noi glande au fost denumite glande salivare tubariale, a informat recent Live Science. Cel mai probabil, acest nou organ lubrifiază partea de gât aflată în spatele nasului și a gurii, au scris cercetătorii în revista Radiotherapy and Oncology.

Descoperirea a fost făcută din întâmplare de cercetătorii de la Institutul olandez al cancerului care foloseau o combinație de scanări și tomografie cu emisie de pozitroni. Scanarea este, însă, eficientă și la detectarea țesutului glandei salivare, care este, de asemenea, bogată în PSMA. Până acum, la om erau cunoscute trei glande salivare mari: una sub limbă, una sub maxilar și una în spatele maxilarului, respectiv obrazului. În afară de acestea, specialiştii susţin că este posibil să mai existe o mie de glande salivare microscopice împrăștiate în țesutul gâtului și al gurii.

Pentru a confirma descoperirea, medicii au scanat 100 de pacienți și au constatat că toți aveau glandele despre care nu s-a știut nimic până acum. Descoperirea ar putea fi importantă pentru tratamentul cancerului deoarece medicii care folosesc radiații pentru cap și gât, pentru a trata cancerul, încearcă să evite iradierea glandelor salivare, pentru că deteriorarea acestora poate avea un impact asupra calității vieții.

Însă, pentru că nimeni nu a știut de glandele salivare tubariale, zona nu a fost evitată în cazul radiațiilor. Cercetătorii au examinat fișele a peste 700 de pacienți cu cancer tratați la Centrul Medical Universitar Groningen și au constatat că, cu cât au primit mai multe radiații în zona glandelor necunoscute, cu atât au acuzat mai multe efecte secundare ale tratamentului. Noua descoperire s-ar putea traduce astfel prin mai puține efecte secundare pentru pacienții cu cancer.

Vizualizări: 1,433

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Descoperiri:

Citește și: