Noua lege a carantinei, criticată de APADOR-CH

APADOR-CH a transmis, luni, că ”Guvernul legiferează în continuare heirupist şi opac”, referindu-se la legea privind carantina şi arată care sunt lacunele care ar putea duce la perpetuarea stării actuale, când persoane infectate cu Covid 19 sunt eliberate din spitale.

 
Guvernul legiferează în continuare heirupist şi opac, deşi nu mai suntem în stare de urgenţă. În loc să pună proiectele în dezbatere publică, cum prevede legea, Guvernul le adoptă de capul lui şi apoi se plânge că îi invalidează Curtea Constituţională actele”, a transmis, luni, APADOR-CH.

Organizaţia acuză că proiectul de lege privind noile măsuri de carantină şi izolare în caz de boli contagioase a fost disponibil pentru consultare abia după adoptare, desi Legea 52/2003, a transparenţei decizionale, prevede obligativitatea dezbaterii publice în astfel de cazuri.

”În lumina ultimelor eşecuri de reglementare, suferite de executiv la CCR, ar fi fost înţelept şi chiar legal ca proiectul adoptat astăzi, fără ca nimeni să-l vadă înainte de şedinţa de Guvern, să fie postat în dezbatere publică timp de câteva zile, astfel încât societatea civilă şi poate unii specialişti în legislaţie să vină cu idei de îmbunătăţire a proiectului, astfel încât acesta să nu mai poată fi contestat ulterior”, a mai transmis organizaţia.

APADOR-CH a sesizat câteva lacune ale legii:

1. Durata măsurii de carantină/izolare nu este stabilită clar prin lege. E adevărat că durata îmbolnăvirii nu poate fi cunoscută dinainte, însă nici în cazul stării de urgenţă nu se poate şti de la inceput cât va dura, dar în lege este prevăzut un termen fix pe care-l poate avea, cu posibilitatea de a prelungi acel termen sau de a înceta măsura înainte de termen, dacă nu mai este nevoie de ea;

2. Carantina/izolarea persoanelor sau bunurilor ar trebui dispuse prin decizii individuale, nu colective. E nevoie de un act clar emis pentru fiecare persoană vizată, în care să se prevadă: data (eventual şi ora), emitentul actului, numele persoanei vizate, măsura luată, motivarea luării acestei măsuri, durata măsurii, căi de atac;

3. Pentru că este vorba de o privare de libertate, această decizie individuală trebuie reglementată prin lege, nu lăsată la latitudinea unui ordin de ministru;

4. Nu este clar nici cine e partea care trebuie citată, din partea statului, în cazul în care persoana izolată decide să atace măsura la judecător.

”Asociaţia consideră că bâlbele de legiferare din perioada pandemiei, regulile concepute pe repede înainte fără o gândire strategică, stau la baza situaţiei în care ne aflăm acum, când persoane infectate cu Covid 19 sunt eliberate din spitale, fără posibilitate de monitorizare, în timp ce altora, care se simt rău, le este frică să se prezinte la spital, ca să nu fie internate abuziv. Carantina şi izolarea în caz de boli contagioase au nevoie de un cadru legal bine fundamentat, ce se va aplica oricând, pe termen lung, afectează drepturile şi libertăţile cetăţenilor şi nu trebuie tratat doar ca o replica ţâfnoasă dată de un executiv grăbit unei Curţi Constituţionale pe care o consideră ostilă”, a mai transmis organizaţia.

Proiectul de lege privind carantina a fost aprobat în Guvern, iar ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a afirmat că speră să fie adoptat în regim de urgenţă de către Parlament.

Vizualizări: 1,546

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: