Noul ministru al energiei, obiective îngrijorătoare pentru CEO

Noul ministru al energiei Toma Petcu a declarat miercuri, în timpul audierilor din Parlament, că lignitul rămâne la baza mixului energetic național, dar totodată și-a exprimat intenția de a face o strategie pentru producătorii de energie din surse regenerabile, energie pe care o consideră strategică. El s-a referit la energie pe cărbune prin cogenerare, CE Oltenia având grup pe cogenerare la Craiova.
Noul ministru al energiei vorbește despre energie pe cărbune prin cogenerare și despre faptul că energia regenerabilă este un obiectiv strategic pentru noua guvernare. Ideile ministrului nu par să fie în avantajul CE Oltenia. Cogenerarea este un sistem de producere, în același timp, și a energiei electrice și a energiei termice, utilizând mai multe surse de combustibil. "Baza mixului energetic va fi în continuare producția energiei pe cărbune prin cogenerare. De asemenea, un rol important la ora actuală, dar și pe termen lung, îl joacă producția energiei nucleare de la Nuclearelectrica. În primul rând prin repararea și modernizarea reactoarelor 1 și 2 și finalizarea unui parteneriat, dacă este posibil, cu chinezii în acest moment sau cu orice alt investitor care este interesat de acest lucru și, repet, partea de energie nucleară reprezintă o bază a mixtului, ca și cărbunele, aproape în aceeași proporție", a spus Petcu.
El a menționat drept un alt obiectiv mărirea potențialului hidroenergetic, odată cu concentrarea pe hidrocentralele mai mari de 10 MW, în condițiile în care microhidrocentralele nu au o eficiență mare și au probleme de mediu. "Legat de biomasă, avem în programul de guvernare să plantăm 500.000 de hectare cu plantații tehnice energetice. Acest lucru îl putem realiza prin Fondul de Mediu", a completat el.
Petcu s-a referit și la energia regenerabilă, pe care vrea să o promoveze. "O componentă importantă este energia regenerabilă. România s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani pe această energie, avem aproape 17% ca și producție, dar, din păcate, în ultimii ani s-a stopat această producție și dezvoltarea acestor capacități de energie verde. Aici trebuie să găsim o strategie foarte importantă. Am citit ce-și propune fostul Guvern. Cred că acolo putem să îmbunătățim foarte mult activitatea, pentru că este un obiectiv strategic pentru noi", a arătat Petcu.

Vizualizări: 3,645

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: